The Malaysia Post

Robot Humanoid untuk mengambil Peringkat Tengah di UN Meet pada AI

Robot sebagai Tarikan di Sidang Kemuncak Pertama PBB Sejak Pandemik

Lapan robot humanoid akan menjadi tarikan bintang apabila Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menjadi tuan rumah sidang kemuncak pertamanya sejak permulaan wabak mengenai faedah kecerdasan buatan, katanya pada hari Rabu.

Sidang Kemuncak AI for Good Global, yang pertama kali diadakan pada 2017, akan kembali ke Geneva pada 6 dan 7 Julai selepas rehat tiga tahun yang dikenakan Covid, kata Kesatuan Telekomunikasi Antarabangsa (ITU) PBB.

Acara itu bertujuan untuk mempamerkan bagaimana kecerdasan buatan dan teknologi baharu lain boleh membantu mencapai apa yang dipanggil matlamat pembangunan mampan (SDG) PBB, termasuk memerangi perubahan iklim dan meningkatkan tindakan kemanusiaan.

“Adalah kepentingan kolektif kami bahawa kami boleh membentuk AI lebih cepat daripada membentuk kami,” kata ketua baharu ITU Doreen Bogdan-Martin dalam satu kenyataan.

“Sidang kemuncak ini, sebagai platform utama PBB untuk AI, akan membawa suara terkemuka mewakili kepelbagaian kepentingan untuk memastikan AI boleh menjadi pemangkin yang kuat untuk kemajuan dalam perlumbaan kita untuk menyelamatkan SDG,” tambahnya.

Negara anggota PBB menerima pakai 17 SDG pada tahun 2015. Matlamat mereka termasuk mencapai keselamatan makanan, menghapuskan kemiskinan, dan menyediakan akses kepada tenaga bersih dan mampu milik menjelang 2030.

Baca Lagi | AS Tarik Larangan Import ke atas Pembuat Sarung Tangan Malaysia YTY

Baca Lagi | Pengembara Bersedia Membiayai Pembangunan Lapangan Terbang Daripada Kerajaan

Lapan Robot Sosial Humanoid

Semasa acara Julai itu, lapan robot sosial humanoid dan lebih daripada 20 robot khusus akan disatukan di bawah bumbung yang sama buat kali pertama, kata ITU.

Robot humanoid – Beonmi, Nadine, Sophia, Geminoid, 4NE-1, Ai-Da Robot, Grace dan Desdemona – akan mempamerkan keupayaan daripada memadam kebakaran dan menyampaikan bantuan kepada menyediakan penjagaan kesihatan dan pertanian secara mampan, katanya.

Pada majlis itu, pegawai kerajaan, eksekutif industri, ahli akademik dan ketua agensi PBB dijangka membincangkan dasar, peraturan dan piawaian yang diperlukan untuk AI untuk membantu memajukan pembangunan mampan.

Terdapat juga “kilang inovasi”, di mana syarikat permulaan dari seluruh dunia boleh mengemukakan penyelesaian AI mereka untuk memajukan SDG.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Pengembara Bersedia Membiayai Pembangunan Lapangan Terbang Daripada Kerajaan

Read Next

Warisan Budaya dan Mercu Tanda Sejarah Malaysia yang Kaya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.