The Malaysia Post

Sebagai Wilayah, Peruntukan untuk Sabah, Sarawak Harus Setanding dengan Semenanjung

Datuk Seri Wilfred Madius Tangau telah Menyeru Peruntukan kepada Sabah

Presiden United Progressive Kinabalu Organization (Upko) Datuk Seri Wilfred Madius Tangau menggesa peruntukan kepada Sabah, Sarawak dan Semenanjung diimbangi selepas status Sabah dan Sarawak sebagai wilayah dalam Persekutuan Malaysia diwartakan.

Sehubungan itu, beliau berkata peruntukan Sabah dan Sarawak sepatutnya menjadi satu pertiga daripada dana di bawah Rancangan Pembangunan Lima Tahun Malaysia serta bajet tahunan negara.

“Keperluan itu harus diinstitusikan. Bukan hanya satu pertiga daripada kerusi Parlimen Sabah dan Sarawak yang mendapat perhatian baru-baru ini tetapi satu pertiga daripada peruntukan pembangunan dan dana juga perlu mendapat perhatian yang sewajarnya,” katanya ketika merasmikan mesyuarat agung Tritahunan Upko ke-16 di sini hari ini.

Beliau berkata Upko mahu tumpuan lebih meluas diberikan kepada Sabah dan Sarawak merangkumi setiap aspek kehidupan rakyat serta kemudahan dan infrastruktur berkualiti yang menjadi asas kepada status sosioekonomi.

“Apabila kita bercakap mengenai sasaran untuk mencapai Matlamat Pembangunan Mampan (SDG), ia tidak sepatutnya kekal di bibir dengan mendakwa Malaysia menerima pakai SDG yang digubal oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Ia harus diterjemahkan dan dilaksanakan untuk membawa pembangunan mampan.

“Kita tidak mahu Sabah kekal sebagai negeri miskin untuk 50 tahun lagi. Kami tidak mahu bercakap tentang kekurangan bekalan air berkualiti untuk 50 tahun lagi. Kita tidak mahu bercakap tentang kewujudan sekolah usang untuk 50 tahun lagi,” tegasnya.

Baca Lagi | Lembaga Pelancongan Singapura Menjangka Jumlah Pelawat Berganda pada 2023

Baca Lagi | Belia, Pembangunan Sukan di Malaysia Kekal Holistik, Kata Hannah Yeoh

Madius Meminta Naib Presiden Upko

Sementara itu, Madius meminta Naib Presiden Upko, Datuk Ewon Benedick yang akan menerajui parti, memperkasakan Upko agar sentiasa relevan terutama dalam era sekarang.

“Hari ini kita berada dalam landskap politik baharu. Ia memerlukan pendekatan kepimpinan baharu. Saya menyeru semua ahli untuk memainkan peranan yang lebih berkesan, berdasarkan pendekatan baharu, untuk menjayakan perjuangan kita… dan mengutamakan manfaat jangka panjang untuk parti dan rakyat.

“Upko mesti sentiasa mendengar suara dan keluhan rakyat. Masa telah berubah dari segi pelbagai cabaran yang tentunya memerlukan kita membuat keputusan sepanjang perjuangan kita sebagai sebuah organisasi politik,” katanya.

Beliau berkata Upko perlu mengelak perkara yang paling dibenci rakyat seperti amalan politik perkauman, amalan angkuh, ekstremisme agama dan perbuatan rasuah.

Ewon secara rasmi akan mengambil alih jawatan presiden Uoko dari Madius pada Persidangan Tiga Tahunan Upko ke-16 petang ini selepas muncul sebagai calon tunggal untuk jawatan itu, manakala Madius, yang juga Ahli Parlimen Tuaran, akan dilantik sebagai presiden kehormat Upko.

Read Previous

Belia, Pembangunan Sukan di Malaysia Kekal Holistik, Kata Hannah Yeoh

Read Next

Adakah ChatGPT Akan Mengubah Dunia Menjadi Lebih Baik Atau Lebih Buruk?

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.