The Malaysia Post

Menteri: Undang-undang anti-lompat akan dibentangkan di Parlimen 18 Julai, dijangka diwartakan selewat-lewatnya Sept jika diluluskan

Draf bagi rang undang-undang yang dicadangkan untuk meminda Perlembagaan Persekutuan bagi membolehkan pencegahan lompat parti dalam kalangan ahli parlimen telah dimuktamadkan hari ini oleh jawatankuasa pilihan khas parlimen yang menyelianya, dengan rang undang-undang dan laporan jawatankuasa itu akan diletakkan pada 18 Julai ke atas ahli parlimen. ‘ tables in the Dewan Rakyat on July 18, minister Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar said today.

Wan Junaidi, yang merupakan menteri di Jabatan Perdana Menteri yang bertanggungjawab bagi hal ehwal parlimen dan undang-undang, berkata jawatankuasa ini juga telah menjawab beberapa soalan yang dibangkitkan oleh beberapa menteri semasa mesyuarat Kabinet 1 Jun dan ia telah dibawa ke mesyuarat Kabinet pagi ini .

Jawatankuasa pilihan khas yang meneliti Rang Undang-undang Perlembagaan (Pindaan) (No.3) 2022 dan berhubung peruntukan yang melarang Ahli Parlimen daripada laporan lompat parti akan menjadi rujukan kepada Ahli Parlimen apabila diletakkan di meja mereka pada 18 Julai, katanya.

Wan Junaidi berkata garis

masa juga telah dipersetujui hari ini untuk Rang Undang-undang ini, di mana dicadangkan Bahagian Hal Ehwal Undang-undang (BHEUU) Jabatan Perdana Menteri dan Jabatan Peguam Negara mengadakan pertemuan dengan Ahli Parlimen kerajaan pada 25 Julai dan sesi pertunangan dengan Ahli Parlimen Pembangkang pada 26 Julai, diikuti dengan cadangan perbahasan pada 27 Julai dan 28 Julai di Dewan Rakyat tertakluk kepada budi bicara speaker Dewan Rakyat.

Garis masa juga mencadangkan sesi pertunangan dengan ahli Dewan Negara pada 8 Ogos, diikuti bacaan kali pertama di Dewan Negara pada 9 Ogos dan bacaan kedua pada 10 Ogos.

Baca Lagi | Menteri: Undang-undang anti-lompat akan dibentangkan di Parlimen 18 Julai, dijangka diwartakan selewat-lewatnya Sept jika diluluskan

Selepas Dewan Rakyat dan Dewan Negara meluluskan Rang Undang-undang itu, Wan Junaidi menambah bahawa Rang Undang-undang itu kemudiannya akan dipersembahkan kepada Yang di-Pertuan Agong antara 11 Ogos dan 26 Ogos untuk perkenan diraja, dan ia kemudiannya dijangka diwartakan antara 29 Ogos. dan 2 September.

Read Previous

Kasut mahal pemberian Sultan Johor, kata MB

Read Next

Kuku kelihatan lebam: Neelofa minta pakar bercakap mengenai produk inainya berikutan aduan pengguna

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.