The Malaysia Post

Lembaga Pelancongan Singapura Menjangka Jumlah Pelawat Berganda pada 2023

Teluk Marina Singapura

Singapura dijangka mengalu-alukan dua kali ganda bilangan pelawat antarabangsa tahun ini berbanding 2022, mencecah sehingga 14 juta pelawat, atau kira-kira tiga perempat daripada tahap pra-pandemi.

Dalam sidang akhbar tahunan semakan tahun pada Selasa (17 Jan), pengarah komunikasi dan pemasaran Lembaga Pelancongan Singapura (STB) Terrence Voon berkata perbelanjaan pelancongan pada 2023 dijangka meningkat sehingga S$21 bilion (RM69). bilion), iaitu kira-kira 76 peratus daripada angka 2019.

“Selain keadaan yang tidak dijangka, aktiviti pelancongan kini dijangka pulih ke tahap pra-pandemi menjelang 2024,” kata STB dalam satu kenyataan akhbar.

Mengapa ia penting

Pelancongan adalah salah satu industri di Singapura, kini menyumbang kepada kira-kira empat peratus ekonomi Singapura, menurut laman web STB.

Sebelum pandemik Covid-19, sektor di sini mencatat pertumbuhan kukuh, mencatat rekod tahun keempat berturut-turut untuk ketibaan dan penerimaan pelancongan pada 2019.

Berikutan gangguan perjalanan global akibat langkah kawalan sempadan yang ketat yang bermula sebahagian besarnya pada 2020, bilangan pelawat dan perbelanjaan pelancongan menurun secara drastik selama dua tahun.

Singapura mengalu-alukan 2.7 juta pelawat pada 2020, yang membawa masuk kira-kira S$4.8 bilion dalam perbelanjaan pelancongan.

Pada 2021, jumlah itu semakin berkurangan kepada 330,000 pelawat antarabangsa dan perbelanjaan S$1.9 bilion, sebelum melantun semula tahun lepas.

Baca Lagi | Angkatan Tentera Gagalkan Empat Percubaan Penggodaman pada Rangkaian Pertahanan Negara

Baca Lagi | Greta Thunberg Dibebaskan selepas Penahanan Ringkas di Bantahan Lombong Jerman

Bagaimana perjalanan pelancongan pada tahun 2022

Tahun lepas, terdapat 6.3 juta pelawat antarabangsa yang datang ke Singapura secara keseluruhan, kata STB.

• Ini adalah kira-kira satu pertiga daripada 19.1 juta pelawat antarabangsa yang dicatatkan sepanjang 2019

• Penerimaan pelancongan untuk tahun lepas dijangka mencecah antara S$13.8 bilion dan S$14.3 bilion, atau kira-kira 50 hingga 52 peratus daripada S$27.7 bilion yang diterima pada 2019

• Pengembara juga tinggal lebih lama di sini, dengan purata 4.81 hari berbanding 3.36 hari pada 2019

• Ketibaan pada 2022 didorong oleh pasaran utama Singapura seperti Indonesia (1.1 juta), India (686,000) dan Malaysia (591,000)

Bagaimana rupa 2023

Dengan lebih banyak negara dijangka membuka semula sempadan dan meneruskan perjalanan antarabangsa, bilangan pelawat untuk 2023 dijangka mencecah antara 12 juta dan 14 juta, dua kali ganda daripada 2022 tetapi kira-kira 75 peratus daripada jumlah 2019.

• Ini akan membawa masuk kira-kira S$18 bilion hingga S$21 bilion dalam penerimaan pelancongan pada 2023, atau antara 65 dan 76 peratus daripada paras 2019

• Unjuran ini adalah “berdasarkan peningkatan ketersambungan dan kapasiti penerbangan, dan pembukaan semula China secara beransur-ansur”, kata lembaga berkanun itu

Ketua Eksekutif STB Keith Tan berkata bahawa ramalan akan lebih tinggi jika hanya berdasarkan “faktor permintaan sahaja”, tetapi beliau mengakui bahawa pertimbangan dari segi penawaran, seperti kapasiti penerbangan, boleh menjejaskan penerimaan pelancongan.

“Bagaimanapun, ramalan kami juga mengambil kira bagaimana keadaan akan bertambah baik sepanjang tahun,” kata Encik Tan. Beliau menambah bahawa STB “berhati-hati optimis” bahawa faktor-faktor dari segi bekalan sedemikian akan mencapai “sedikit tahap normal” menjelang akhir 2023.

Rancangan masa hadapan

Dalam usaha untuk menarik lebih ramai pengunjung, STB juga akan “muatan hadapan S$110 juta” daripada S$500 juta yang diperuntukkan untuk industri pelancongan, tambahnya.

Suntikan S$500 juta itu diumumkan oleh Kerajaan pada April tahun lalu sebagai sebahagian daripada usahanya untuk membantu sektor pelancongan dalam pemulihan pasca wabak.

• STB berkata bahawa ia akan terus menyokong tawaran baharu dan segar tahun ini, seperti Syurga Burung @ Rizab Hidupan Liar Mandai

• Satu lagi kemuncak yang disebut ialah kemudahan sukan bersepadu Trifecta di Orchard Road, yang diumumkan pada Februari tahun lepas

Lembaga berkanun akan terus mengembangkan usaha pengambilan pekerja untuk menambah kapasiti industri, sambil menambah bahawa ini akan menyokong strategi berterusannya, seperti mengembangkan segmen pelancongan kesihatan serta meningkatkan usaha kemampanannya dalam industri.

• Industri pada masa ini mempunyai kira-kira 3,000 kekosongan, yang mana STB “optimis” untuk diisi dalam tempoh dua tahun akan datang

• Sehingga September 2022, tenaga kerja pelancongan terdiri daripada kira-kira 65,000 pekerja, atau sekitar 78 peratus daripada tahap 2019

Read Previous

Greta Thunberg Dibebaskan selepas Penahanan Ringkas di Bantahan Lombong Jerman

Read Next

Belia, Pembangunan Sukan di Malaysia Kekal Holistik, Kata Hannah Yeoh

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.