The Malaysia Post

Angkatan Tentera Gagalkan Empat Percubaan Penggodaman pada Rangkaian Pertahanan Negara

Kemungkinan percubaan untuk Menggodam Komunikasi Pertahanan Nasional

Angkatan Tentera Malaysia (ATM) mengenal pasti empat kemungkinan cubaan menggodam rangkaian komunikasi pertahanan negara baru-baru ini.

Ketua Pengarah Pertahanan Siber dan Elektromagnet ATM Laksamana Muda Datuk Shamsuddin Ludin berkata siasatan menunjukkan pancingan data yang dilakukan oleh kumpulan atau individu adalah untuk menggodam dan menguji integriti teknologi pertahanan siber sambil menguji kemahiran mereka menggunakan teknologi perisian hasad semasa.

“Penggodam ini mungkin mahu mencuba teknologi yang sudah ada di pasaran. Kemungkinan juga ada penaja (jahat) sehingga boleh menjual perisian perlindungan atau firewall,” katanya selepas menghadiri Hari Kesedaran Satelit di Kompleks ATM Haigate di sini hari ini.

Tindakan untuk Penambahbaikan

Shamsuddin berkata, walaupun setakat ini ATM belum mengenal pasti objektif sebenar cubaan penggodaman itu, tindakan untuk menambah baik sistem pertahanan siber negara telah pun dilaksanakan.

Menurutnya, penggodam menggunakan e-mel pancingan data dalam serangan rambang terhadap rangkaian e-mel rasmi yang digunakan beberapa agensi di Kementerian Pertahanan dan Angkatan Tentera baru-baru ini.

Baca Lagi | Hutang Negara, Liabiliti Berjumlah RM1.5t Mesti Diatasi

Baca Lagi | Bersatu Minta Pembetulan di Mahkamah Mengenai Ahli Parlimen Sabah

Shamsuddin berkata penggunaan e-mel pancingan data boleh menyerang mana-mana organisasi, tetapi ATM sentiasa berwaspada untuk menangani ancaman penyusupan, termasuk mengukuhkan tembok apinya.

“Kami mengambil tindakan pra-aktif, bukan reaksi terhadap sesuatu yang berlaku, tindakan kami berterusan semasa masa aman, krisis dan perang…isu ini bukan sesuatu yang mengejutkan, jadi tidak timbul persoalan apabila terbongkar bahawa kami berada dalam kekeliruan, pelan tindakan sentiasa selamat,” katanya.

Rangkaian Komunikasi ATM Kekal Terjamin

Pada 13 Jan, Komander ATM Jen Tan Sri Affendi Buang mengesahkan bahawa keseluruhan rangkaian komunikasi ATM yang terdedah kepada capaian internet kekal selamat dan aktiviti penggodaman dapat dikesan lebih awal.

Baru-baru ini, kumpulan penggodam baharu yang dikenal pasti sebagai ‘Dark Pink’ dilaporkan menggunakan e-mel pancingan data dan perisian hasad lanjutan untuk menyusup ke sistem pertahanan tentera di Filipina dan Malaysia, serta organisasi kerajaan di Kemboja, Indonesia dan Bosnia-Herzegovina.

Terdahulu, Shamsuddin menghadiri Hari Kesedaran Satelit yang disempurnakan Ketua Staf Angkatan Tentera (ATM) Lt Jen Datuk Arman Rumaizi Ahmad.

Program dua hari yang berakhir esok itu diadakan bagi memberi pendedahan tentang kepentingan aplikasi satelit terhadap aspek pertahanan dan keselamatan negara seiring dengan ancaman teknologi masa kini yang semakin kompleks.

Ia dihadiri 23 agensi kerajaan dan syarikat swasta, 15 universiti dan sekolah tempatan serta anggota Angkatan Tentera.

Read Previous

Bersatu Minta Pembetulan di Mahkamah Mengenai Ahli Parlimen Sabah

Read Next

Greta Thunberg Dibebaskan selepas Penahanan Ringkas di Bantahan Lombong Jerman

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.