The Malaysia Post

Greta Thunberg Dibebaskan selepas Penahanan Ringkas di Bantahan Lombong Jerman

Pegawai Polis Menahan Aktivis Iklim Greta Thunberg Pada Hari Protes

Aktivis iklim Greta Thunberg telah ditahan bersama aktivis lain semalam semasa protes menentang perobohan sebuah kampung untuk memberi laluan kepada pembesaran lombong arang batu tetapi dibebaskan selepas pemeriksaan identiti, menurut polis.

Thunberg telah ditahan semasa membuat bantahan di lombong arang batu terbuka Garzweiler 2, kira-kira 9 km (5.6 batu) dari kampung Luetzerath, selepas polis memberi amaran bahawa kumpulan itu akan dikeluarkan secara paksa jika mereka tidak bergerak dari pinggir lombong .

North Rhine-Westphalia sedang dibersihkan

Kampung di negeri barat Rhine-Westphalia Utara sedang dibersihkan untuk membolehkan pengembangan lombong. Pemilik lombong itu, RWE, bersetuju dengan kerajaan bahawa ia boleh merobohkan Luetzerath sebagai pertukaran untuk keluar lebih cepat daripada arang batu dan menyelamatkan lima kampung yang pada asalnya dijadualkan untuk dimusnahkan.

Aktivis telah berkata Jerman tidak seharusnya melombong apa-apa lagi lignit, atau arang batu perang, dan sebaliknya harus memberi tumpuan kepada mengembangkan tenaga boleh diperbaharui.

Baca Lagi | Bersatu Minta Pembetulan di Mahkamah Mengenai Ahli Parlimen Sabah

Baca Lagi | Angkatan Tentera Gagalkan Empat Percubaan Penggodaman pada Rangkaian Pertahanan Negara

Polis rusuhan yang disokong jentolak mengalihkan aktivis dari bangunan di kampung terbiar itu minggu lalu, dengan hanya beberapa yang tinggal di dalam pokok dan terowong bawah tanah menjelang hujung minggu lalu, tetapi penunjuk perasaan termasuk Thunberg kekal di tapak itu untuk mengadakan sit-in hingga Selasa.

“Kami akan menggunakan kekerasan untuk membawa anda ke pemeriksaan identiti, jadi tolong beri kerjasama,” kata seorang anggota polis kepada kumpulan itu, menurut rakaman Reuters.

“Greta Thunberg adalah sebahagian daripada sekumpulan aktivis yang meluru ke arah tebing. Bagaimanapun, dia kemudiannya dihalang dan dibawa oleh kami bersama kumpulan ini keluar dari kawasan bahaya segera untuk mengenal pasti identiti mereka,” kata jurucakap polis Aachen kepada Reuters, sambil menambah bahawa seorang aktivis telah terjun ke dalam lombong.

Greta Thundberg Diiring Kembali

Thunberg telah dibawa pergi oleh tiga pegawai polis dan dipegang oleh satu lengan di tempat yang jauh dari pinggir lombong dan kemudian diiringi kembali ke arah van polis.

Aktivis iklim Sweden bercakap kepada kira-kira 6,000 penunjuk perasaan yang berarak ke arah Luetzerath pada hari Sabtu, memanggil pengembangan lombong sebagai “pengkhianatan generasi sekarang dan akan datang.”

“Jerman adalah salah satu pencemar terbesar di dunia dan perlu bertanggungjawab,” katanya.

Read Previous

Angkatan Tentera Gagalkan Empat Percubaan Penggodaman pada Rangkaian Pertahanan Negara

Read Next

Lembaga Pelancongan Singapura Menjangka Jumlah Pelawat Berganda pada 2023

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.