The Malaysia Post

Polis Brazil Merampas Kerusi Kuasa Belakang daripada Perusuh Pro-Bolsonaro

Kekacauan di Ibu Kota

Pasukan keselamatan Brazil merampas kembali kawalan Kongres, istana presiden dan Mahkamah Agung Ahad selepas banjir penyokong bekas presiden Jair Bolsonaro menyerbu kerusi kuasa, mencetuskan huru-hara di ibu negara.

Dalam adegan yang mengingatkan pencerobohan bangunan Capitol AS pada 6 Januari 2021 oleh penyokong presiden ketika itu Donald Trump, pada mulanya pasukan keselamatan yang kewalahan menggunakan gas pemedih mata, bom tangan mengejut dan meriam air untuk melawan perusuh yang mengamuk melalui dewan kuasa di Brasilia sehingga mereka akhirnya ditundukkan.

Presiden yang baru dilantik Luiz Inacio Lula da Silva, veteran kiri yang menang tipis dalam pilihan raya Brazil Oktober yang getir dan memecahbelahkan, mengutuk pencerobohan itu sebagai serangan “fasis”.

Bolsonaro berhaluan kanan sementara itu mengutuk “menjarah dan pencerobohan bangunan awam” dalam tweet. Tetapi ahli politik yang digelar “Tropical Trump” itu menolak dakwaan Lula yang dia menghasut serangan itu, dan mempertahankan hak untuk “protes aman.”

Campur Tangan Persekutuan di Brasilia

Lula, yang berada di tenggara bandar Araraquara melawat wilayah yang dilanda banjir teruk, menandatangani dekri mengisytiharkan campur tangan persekutuan di Brasilia, memberikan kuasa khas kerajaannya ke atas pasukan polis tempatan untuk memulihkan undang-undang dan ketenteraman di ibu negara.

“Pentaktik fasis ini telah melakukan sesuatu yang tidak pernah dilihat dalam sejarah negara ini,” kata veteran kiri, 77, yang memegang jawatan seminggu lalu.

“Kami akan mengetahui siapa penceroboh ini, dan mereka akan dijatuhkan dengan kuasa penuh undang-undang.”

Presiden kemudian terbang kembali ke Brasilia untuk melawat bangunan yang digeledah dan mengawasi tindak balas, lapor TV Globo Brazil.

Baca Lagi | CU Mart Bekerjasama Dengan Christy Ng Untuk Membawa Kami Beg Tote Bergaya Ini!

Baca Lagi | Di Jakarta, PM Anwar Ikrar Tiada Kompromi dalam Perang Melawan Rasuah

Polis telah Membuat 170 Tangkapan

Imej TV menunjukkan polis membawa penyokong Bolsonaro menuruni tanjakan dari istana presiden Planalto dalam satu fail – tanjakan yang sama yang dinaiki Lula seminggu sebelum perasmiannya.

Perkhidmatan keselamatan Senat berkata ia telah menahan 30 orang di dalam dewan.

Ketua keselamatan Brasilia dipecat

Kekacauan berlaku selepas lautan penunjuk perasaan berpakaian penyamaran gaya tentera dan bendera hijau dan kuning membanjiri Dataran Tiga Kuasa Brasilia, menceroboh lantai Kongres, memusnahkan bangunan Mahkamah Agung dan memanjat tanjakan ke Planalto.

Rakaman media sosial menunjukkan perusuh memecahkan pintu dan tingkap untuk memasuki bangunan Kongres, kemudian mengalir masuk secara beramai-ramai, menyampahkan pejabat penggubal undang-undang dan menggunakan pelamin penceramah cerun di tingkat Senat sebagai gelongsor sambil mereka menjerit penghinaan yang ditujukan kepada penggubal undang-undang yang tidak hadir.

Penunjuk perasaan merosakkan karya seni, objek bersejarah dan perabot serta hiasan ketika mereka membuat rusuhan di dalam bangunan, menurut laporan media Brazil.

Satu video menunjukkan orang ramai di luar menarik seorang anggota polis dari kudanya dan memukulnya ke tanah.

Polis, yang telah membentuk pengawal keselamatan di sekitar dataran, melepaskan gas pemedih mata dalam usaha untuk menyuraikan perusuh – pada mulanya tidak berjaya.

Kesatuan wartawan berkata sekurang-kurangnya lima wartawan diserang, termasuk seorang jurugambar AFP yang dipukul penunjuk perasaan dan peralatannya dicuri.

Penyokong Bolsonaro garis keras telah membuat protes di luar pangkalan tentera menyeru campur tangan tentera untuk menghalang Lula daripada mengambil alih kuasa sejak kemenangannya dalam pilihan raya.

Kerajaan Lula berikrar untuk mencari dan menangkap mereka yang merancang dan membiayai serangan itu.

Gabenor Brasilia Ibaneis Rocha memecat ketua keselamatan awam ibu negara, Anderson Torres, yang sebelum ini berkhidmat sebagai menteri kehakiman Bolsonaro.

Pejabat peguam negara berkata ia telah meminta Mahkamah Agung mengeluarkan waran tangkap untuk Torres “dan semua pegawai awam lain yang bertanggungjawab atas perbuatan dan peninggalan” yang membawa kepada pergolakan.

Ia juga meminta mahkamah tinggi membenarkan penggunaan “semua pasukan keselamatan awam” untuk mengambil balik bangunan persekutuan dan menyuraikan protes anti-kerajaan di seluruh negara.

‘Pilihan raya yang curang’

Penunjuk perasaan Sarah Lima memberitahu AFP bahawa mereka menuntut semakan semula “pilihan raya yang menipu.”

Lula menang tipis dalam pusingan larian dengan markah 50.9 peratus kepada 49.1 peratus. Bolsonaro, yang berlepas ke negeri Florida AS pada hari kedua hingga terakhir penggalnya, telah mendakwa dia menjadi mangsa konspirasi terhadapnya oleh mahkamah dan pihak berkuasa pilihan raya Brazil.

“Saya di sini untuk sejarah, untuk anak perempuan saya,” kata Lima, 27, memakai jersi kuning pasukan bola sepak kebangsaan Brazil – simbol yang didakwa penyokong Bolsonaro sebagai milik mereka – dan membantah dengan anak perempuan kembarnya yang masih muda.

Rakan penunjuk perasaan Rogerio Souza Marcos berkata pilihan raya telah dibelenggu oleh “pelbagai tanda penipuan dan rasuah.”

Menteri Kehakiman dan Keselamatan Awam yang baru dilantik Flavio Dino menyifatkan pencerobohan itu sebagai “percubaan tidak masuk akal untuk mengenakan kehendak (para penunjuk perasaan) secara paksa.”

“Ia tidak akan menang,” tulisnya di Twitter.

Terdapat Kecaman Antarabangsa yang Pantas Terhadap Penunjuk Perasaan

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu berkata ia “mengutuk sekeras-kerasnya” serangan itu.

Presiden AS Joe Biden menyelar adegan itu sebagai “keterlaluan,” Presiden Majlis Eropah Charles Michel tweet “kecaman mutlaknya,” dan Presiden Perancis Emmanuel Macron meminta penghormatan terhadap institusi Brazil dan menghantar Lula “sokongan tidak berbelah bahagi Perancis.”

Malah Perdana Menteri sayap kanan Itali Giorgia Meloni mengutuk rusuhan itu.

Sekumpulan pemimpin Amerika Latin menyertainya, dengan Presiden Chile Gabriel Boric mengecam “serangan pengecut dan keji terhadap demokrasi” dan Andres Manuel Lopez Obrador dari Mexico menggelarnya sebagai “cubaan rampasan kuasa yang tercela.”

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Di Jakarta, PM Anwar Ikrar Tiada Kompromi dalam Perang Melawan Rasuah

Read Next

Perbankan Internet RHB Now akan ditamatkan pada 31 Mac

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.