The Malaysia Post

Di Jakarta, PM Anwar Ikrar Tiada Kompromi dalam Perang Melawan Rasuah

Peperangan Pentadbiran Anwar Ibrahim terhadap Rasuah

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim membuat pendirian berani terhadap perang pentadbirannya terhadap rasuah di Indonesia malam tadi semasa lawatan rasmi pertamanya selepas memegang jawatan November lalu.

Dalam sesi makan malam yang dihoskan oleh Kedutaan Besar Malaysia di Jakarta, Anwar berkata beliau memberitahu diaspora Malaysia di sana bahawa kebimbangan utama di dalam negara ialah pertumbuhan ekonomi dan pengagihan kekayaan yang saksama, sambil menambah ia hanya boleh ditangani selepas membendung rasuah.

Anwar lawan rasuah

“Saya telah menegaskan bahawa Malaysia mesti bebas daripada kerakusan ahli politik elit dalam merompak kekayaan negara untuk kepentingan mereka sendiri.

“Saya tidak akan berkompromi dalam perkara ini walaupun ia boleh menjejaskan kedudukan saya sendiri,” katanya dalam catatan Facebook awal pagi ini.

Baca Lagi | Shopee: 63% Penjual Malaysia Positif tentang E-Dagang

Baca Lagi | CU Mart Bekerjasama Dengan Christy Ng Untuk Membawa Kami Beg Tote Bergaya Ini!

Tambahnya, ramai rakyat Malaysia sudah bosan dengan mereka yang mendakwa memperjuangkan Islam tetapi menyalahgunakan tanggungjawab dan kuasa yang diberikan kepada mereka untuk merampas apa yang bukan milik mereka.

Hak Istimewa Melayu dan Bumiputera

Beliau berkata matlamatnya adalah untuk membantu golongan miskin tanpa mengira bangsa dan agama di samping memperkukuh hak istimewa Melayu dan Bumiputera.

Beliau juga berkata beliau akan mengadakan mesyuarat khas Kabinet untuk membincangkan isu-isu ini dan mengumpul input menteri selepas sebulan berkhidmat.

“Selepas itu, kami akan membuat pengumuman prestasi dan KPI bagi setiap menteri serta sasaran masa depan mereka,” tambahnya, tanpa menyatakan tarikh.

Read Previous

CU Mart Bekerjasama Dengan Christy Ng Untuk Membawa Kami Beg Tote Bergaya Ini!

Read Next

Polis Brazil Merampas Kerusi Kuasa Belakang daripada Perusuh Pro-Bolsonaro

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.