The Malaysia Post

PM Anwar Beri Isyarat Jelas Badan Kehakiman Bebas Menjalankan Tugas Berdasarkan Fakta

Ketua Hakim Negara Malaysia dan Badan Kehakiman Negara

Ketua Hakim Negara Malaysia dan badan kehakiman negara perlu diberi ruang untuk menjalankan tugas mereka secara bebas dan profesional berdasarkan fakta dan undang-undang, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Ini penting untuk memberi isyarat jelas kepada rakyat Malaysia bahawa terdapat pengasingan kuasa antara badan perundangan, eksekutif dan kehakiman dalam menjalankan tugas mereka mengikut kapasiti masing-masing.

Beliau berkata terdapat andaian bahawa badan kehakiman, yang telah lama dipegang sebagai sebuah institusi yang tidak dapat dinafikan dan kedudukan tinggi yang tidak boleh dipertikaikan, telah dikompromi oleh dominasi eksekutif.

Suruhanjaya Fiqh Antarabangsa

Menurut Anwar, malah Majlis Peguam Malaysia dan Suruhanjaya Perundangan Antarabangsa (ICJ) berpandangan bahawa kecacatan dan kelemahan wujud dalam badan kehakiman sekarang.

“Kita lihat dalam beberapa tahun kebelakangan ini, terdapat perubahan dan perlantikan dalam badan kehakiman, tetapi saya tidak campur satu perlantikan. Saya ikut proses Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman dan kemudian Ketua Hakim Negara akan kemukakan (nama) dan saya akan terima,” katanya semasa Naratif Khas bersama Perdana Menteri di Radio Televisyen Malaysia (RTM) malam tadi.

Baca Lagi | Kepentingan Peperiksaan Balas

Baca Lagi | Hajiji Tetap Ketua Menteri Walaupun BN Sabah Menarik Sokongannya

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia Bertindak dan Menyiasat

Mengenai soal rasuah dan integriti, Anwar berkata beliau memberi kelonggaran kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk bertindak dan menyiasat sepenuhnya, bermula dari peringkat atasan.

“Saya beritahu pegawai penguat kuasa supaya bertegas tidak kira….(siapa) dan kepada rakan-rakan Kabinet juga, setiap minggu saya memberitahu mereka bahawa saya tidak akan membela mereka jika ada kesilapan atau bukti menyedut kekayaan negara,” katanya berkata.

Berdasarkan kes di negara ini, beliau berkata terdapat kentang goreng kecil dan ikan besar yang ditangkap dan dipenjarakan kerana isu sedemikian dan percaya terdapat banyak kes serupa berlaku.

“….apa yang membuatkan saya sakit ialah kami mempunyai pengalaman di mana tokoh berpengaruh ditangkap tetapi tidak mendapat apa yang sepatutnya. Ambil contoh fail mengenai tebatan banjir, Menara Kuala Lumpur dan program Jana Wibawa, setiap kes ini terdapat percubaan untuk menyedut kekayaan oleh angka-angka ini.

“Jadi dengan peluang yang diberikan, insyaAllah saya akan pastikan tindakan diambil untuk memberi pengajaran kepada mereka yang terdahulu dan memberi pengajaran,” katanya.

Kepada Dendam Politik

Anwar juga menangani kritikan bahawa pendekatan sedemikian adalah sama dengan dendam politik, menunjukkan bahawa andaian sedemikian hanya akan wujud jika ada pihak yang takut untuk disiasat.

Tambahnya, beliau tidak pernah campur tangan sebaliknya memberikan arahan yang jelas kepada SPRM supaya pentadbirannya tidak mahu menutup kes atau berat sebelah dari segi siasatan.

“….tetapi berdasarkan apa yang kita dapat lihat, apa yang nampaknya berlaku adalah usaha untuk meneruskan hasil siasatan secara langsung dengan tuduhan penganiayaan penuh dendam.

“Jika kita tidak melakukan apa-apa, mereka akan kata ia bukan tadbir urus yang baik, kita mahu menutup kes rasuah yang besar, dan apabila kita mengambil tindakan, mereka mendakwa tekanan politiknya diberikan kepada pihak tertentu,” katanya.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Hajiji Tetap Ketua Menteri Walaupun BN Sabah Menarik Sokongannya

Read Next

SKMM: Tiada E-mel, Mesej Dihantar Kepada Orang Ramai untuk Menuntut Hadiah Wang Tunai

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.