The Malaysia Post

SKMM: Tiada E-mel, Mesej Dihantar Kepada Orang Ramai untuk Menuntut Hadiah Wang Tunai

Skim Bonus Penipuan?

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) tidak pernah menghantar sebarang e-mel atau mesej kepada orang ramai untuk menuntut hadiah wang tunai di bawah skim bonus yang ditawarkan oleh syarikat telekomunikasi.

Suruhanjaya itu dalam satu kenyataan hari ini mengingatkan orang ramai supaya sentiasa berwaspada dan tidak mudah terpedaya dengan e-mel atau mesej yang tidak dapat disahkan dan mengelak daripada memberikan butiran peribadi seperti nombor kad pengenalan kepada individu tidak dikenali.

Baca Lagi | Hajiji Tetap Ketua Menteri Walaupun BN Sabah Menarik Sokongannya

Baca Lagi | PM Anwar Beri Isyarat Jelas Badan Kehakiman Bebas Menjalankan Tugas Berdasarkan Fakta

Rangkaian Pemantauan Perisikan Siber

“Kewaspadaan awam adalah penting dalam melindungi diri daripada menjadi mangsa penipuan, kecurian maklumat peribadi dan lain-lain bentuk jenayah,” baca kenyataan itu.

Mesej atau e-mel tular itu antara lain mendakwa hasil pemantauan Rangkaian Pemantauan Perisikan Siber, mangsa yang ditujukan mesej itu masih mempunyai transaksi yang tidak diselesaikan dengan Maybank, iaitu sebagai pemenang wang tunai. hadiah RM270,000 di bawah Bonus Hadiah Keluarga TM.

E-mel itu juga menyatakan bahawa transaksi dengan Maybank adalah sah dan orang itu boleh menuntut wang tunai tanpa rasa takut.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

PM Anwar Beri Isyarat Jelas Badan Kehakiman Bebas Menjalankan Tugas Berdasarkan Fakta

Read Next

Jay Chou Balas Peminat Bola Sepak Malaysia yang Marah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.