The Malaysia Post

Jay Chou Balas Peminat Bola Sepak Malaysia yang Marah

‘Saya boleh menangguhkan konsert saya, ia tidak menjadi masalah’

Raja Mandopop Jay Chou telah tampil menyatakan dia sanggup menangguhkan konsertnya, asalkan dia boleh menyanyi untuk peminatnya.

Dalam satu siri kiriman cerita Instagram semalam, Chou memberi maklum balas kepada peminat bola sepak yang kecewa yang melepaskan tempat duduk di Stadium Nasional Bukit Jalil untuk Piala Persekutuan Bola Sepak Asean (AFF) 2022.

Menurut Setiausaha Agung Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Noor Azman Rahman, 21,000 kerusi terpaksa dikosongkan kerana ia disekat oleh struktur yang digunakan dalam konsert Chou.

“Peminat bola sepak Malaysia, saya tahu betapa pentingnya bola sepak kepada anda. Saya boleh tangguhkan konsert saya, ia tidak menjadi masalah,” tulis Chou dalam catatannya.

“Tetapi perkara yang paling penting ialah, anda harus bertanya kepada persatuan bola sepak atau pengurusan tempat sama ada mereka membenarkan saya menangguhkan konsert itu.”

“Saya tidak mempunyai masalah dengannya selagi saya boleh menyanyi kepada peminat saya.”

Peminat Chou menggunakan media sosial tidak lama selepas itu untuk menuntut peminat bola sepak mengadu kepada penganjur atau pengurusan stadium, bukan penyanyi konsert itu.

Baca Lagi | PM Anwar Beri Isyarat Jelas Badan Kehakiman Bebas Menjalankan Tugas Berdasarkan Fakta

Baca Lagi | SKMM: Tiada E-mel, Mesej Dihantar Kepada Orang Ramai untuk Menuntut Hadiah Wang Tunai

Hannah Yeoh telah Mengatasi Isu tersebut

Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh telah menangani isu itu di Twitter mengatakan pasukan Chou telah membuat tempahan stadium mereka lebih awal pada 13 Mac 2019, berbanding FAM yang menempah tempat untuk acara itu pada 18 Ogos 2022.

Dia berkata bahawa pasukan Chou telah menangguhkan persediaan mereka selama dua setengah hari untuk menampung perlawanan itu.

“Konsert itu memerlukan 14 hari untuk menyiapkan pentas, dengan 500 anak kapal tempatan dan 185 antarabangsa, 45 buah jentera berat, 200 pembesar suara dan 800 lampu.”

Konsert dan Piala AFF adalah ‘standard antarabangsa’

Yeoh menambah bahawa kedua-dua konsert dan Piala AFF adalah ‘standard antarabangsa’ dan tidak boleh dibatalkan begitu sahaja, lapor New Straits Times.

Chou akan membuat persembahan di Stadium Nasional Bukit Jalil pada 15 Januari sebagai sebahagian daripada Jelajah Dunia Karnivalnya.

Read Previous

SKMM: Tiada E-mel, Mesej Dihantar Kepada Orang Ramai untuk Menuntut Hadiah Wang Tunai

Read Next

Waktu Kerja Fleksibel Bagus untuk Perniagaan, kata PBB

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.