The Malaysia Post

Hannah Yeoh Gesa Peminat Bola Sepak Bersefahaman Mengenai Pengurangan Tempat Duduk Piala AFF

Pertembungan Harimau Malaya-Thailand

Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh hari ini berkata bahawa 21,000 kerusi di Stadium Nasional Bukit Jalil terpaksa kekal kosong untuk perlawanan separuh akhir pertama Piala Persekutuan Bola Sepak Asean (AFF) 2022 antara Malaysia dan Thailand Sabtu ini berikutan pemasangan itu. pentas konsert berskala antarabangsa.

Beliau berkata pemasangan pentas di tempat yang telah ditempah oleh penganjur lawatan oleh artis terkenal Taiwan Jay Chou sejak Mac 2019, turut melibatkan krew yang ramai, dan berharap peminat bola sepak dapat menerima hakikat bahawa adalah mustahil untuk mengubah keadaan di stadium.

“Saya mendapat penjelasan (bahawa) kerja pemasangan ini melibatkan 14 hari melibatkan 500 anak kapal, serta 185 anak kapal antarabangsa memasuki Malaysia hanya untuk persediaan. 45 jentera berat, 200 pembesar suara dan 800 lampu (juga terlibat). Jadi tidaklah seperti khemah pentas biasa yang boleh kita pasang (atau) buka sesuka hati.

“Jadi kedua-dua acara mempunyai peminat yang kuat. Kami mahu memberikan sokongan semua kepada Harimau Malaya Sabtu ini, serta konsert yang telah ditempah lebih awal,” katanya kepada Bernama di sini malam ini.

Baca Lagi | Permintaan Dibuat untuk Menghidupkan Pasukan Petugas Kebangsaan

Baca Lagi | Tajuddin Gagal Dalam Usaha Membatalkan Penggantungan Umno

kerusi Piala AFF

Semalam, Setiausaha Agung FAM Noor Azman Rahman berkata 21,000 kerusi di stadium negara tidak dapat dimanfaatkan berikutan pemasangan pentas yang masih berjalan.

Bagaimanapun, kekosongan 21,000 kerusi itu mendapat kritikan daripada peminat bola sepak di negara ini.

Sementara itu, Hannah berkata keadaan akan kekal sama jika Malaysia layak ke final, dengan perlawanan kedua dijadualkan berlangsung pada 16 Jan.

“Perbadanan (Perbadanan Stadium Malaysia) telah berusaha untuk merancang bagaimana untuk memenuhi keperluan semua orang… supaya (akhir) akan diteruskan, tetapi dalam keadaan sekarang, di mana kawasan itu akan disekat.

“…sebab lokasi paling sesuai untuk FAM (Persatuan Bola Sepak Malaysia) adalah di sini (Stadium Nasional Bukit Jalil) kerana ada pengangkutan awam dan bilangan tempat duduk yang banyak, dan ini adalah situasi yang tidak dapat dielakkan kerana tempahan dibuat lebih awal,” dia berkata.

Konsert Jay Chou dijadualkan berlangsung pada 15 Jan.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Tajuddin Gagal Dalam Usaha Membatalkan Penggantungan Umno

Read Next

‘Rindu’ Warganegara Pakistan Syed Fawad Ali Tiada Lagi di Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.