The Malaysia Post

‘Rindu’ Warganegara Pakistan Syed Fawad Ali Tiada Lagi di Malaysia

Keberadaan Syed Fawad Ali

Warga Pakistan Syed Fawad Ali, yang dikatakan hilang semasa berada di Malaysia, telah dihantar pulang pada minggu ketiga Ogos tahun lepas, kata Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail.

Beliau berkata kerajaan pada masa itu telah bertindak berdasarkan saluran diplomatik yang mengesan keberadaan Syed Fawad di Malaysia dan meminta beliau dihantar pulang ke Islamabad.

Kenyataan Menteri Dalam Negeri

“Syed Fawad Ali, dia warga Pakistan dan telah berada di Malaysia selama 10 tahun dan tinggal di sini menarik perhatian kerajaan Pakistan meminta kami mengesan keberadaannya dan kemudian menghantarnya pulang.

“Ini adalah (permintaan yang dibuat) melalui kerajaan Pakistan kepada kerajaan kita pada masa itu, bukan sekarang.

“Kerajaan Perpaduan baru berusia sebulan. Ini dilakukan lebih awal, pada bulan Ogos. Itu fakta,” kata Saifuddin kepada pemberita semasa sidang media di Ibu Pejabat Jabatan Penjara di sini ketika ditanya mengenai status Syed Fawad.

Baca Lagi | Tajuddin Gagal Dalam Usaha Membatalkan Penggantungan Umno

Baca Lagi | Hannah Yeoh Gesa Peminat Bola Sepak Bersefahaman Mengenai Pengurangan Kerusi Piala AFF

Syed Fawad Mungkin Seorang Wartawan

Saifuddin seterusnya menjelaskan Syed Fawad mungkin dikenali sebagai wartawan di media, tetapi bagi pihak berkuasa Pakistan, beliau adalah bekas pegawai polis yang mempunyai beberapa isu disiplin.

“Ini (maklumat) saya petik daripada sumber Pakistan yang dihantar kepada kami.

“Walaupun dia bekas polis, dia mempunyai kebolehan menulis yang baik. Kebanyakan tulisannya mengkritik kerajaan, dan itulah sebabnya dia digambarkan sebagai seorang wartawan.

“Tetapi secara rasmi, dia adalah bekas pegawai polis di Pakistan,” kata Saifuddin, sambil menambah bahawa dia hanya menerima maklumat mengenai kes ini kira-kira seminggu lalu.

Membongkar Amalan Rasuah di Pakistan

Dilaporkan bahawa Syed Fawad bekerja sebagai wartawan dan terkenal kerana mendedahkan amalan rasuah di Pakistan.

Dia dilaporkan melarikan diri ke Malaysia pada 2009 untuk mencari perlindungan dan perlindungan.

Pada 30 Disember 2022, isteri Syed Fawad, yang hanya mahu dikenali sebagai Syeda, memohon kepada Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk membantu mengesan suaminya yang hilang sejak 23 Ogos lalu.

Syeda yang juga warga Pakistan ingin mengetahui apa yang berlaku kepada suaminya yang membawa kad pelarian UNHCR (Pesuruhjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi Pelarian).

Read Previous

Hannah Yeoh Gesa Peminat Bola Sepak Bersefahaman Mengenai Pengurangan Tempat Duduk Piala AFF

Read Next

Harga Sijil Kelayakan Singapura Turun pada 2023 Pertama

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.