The Malaysia Post

AS menyerahkannya kepada Malaysia atas cadangan untuk menutup pejabat UNHCR

Keputusan Kerajaan Malaysia

Amerika Syarikat (AS) berkata ia akan menyerahkan kepada kerajaan Malaysia untuk memutuskan cadangannya untuk menutup pejabat Pesuruhjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi Pelarian (UNHCR) di negara itu.

Timbalan Penolong Setiausaha, Biro Hal Ehwal Asia Timur dan Pasifik, Jabatan Negara Amerika Syarikat (AS), Melissa Brown berkata demikian semasa sesi meja bulat media bersama ahli media Malaysia di Kedutaan AS di Malaysia di sini, hari ini.

Dilaporkan dalam media bahawa Ketua Pengarah Majlis Keselamatan Negara Datuk Rodzi Md Saad telah mencadangkan supaya pejabat UNHCR di Malaysia ditutup kerana ia akan membolehkan Putrajaya menguruskan pelarian di negara ini dengan lebih baik tanpa “gangguan luar”.

Pada nota yang sama, menteri luar Malaysia Datuk Seri Saifuddin Abdullah dilaporkan berkata cadangan untuk menutup pejabat UNHCR di Malaysia tidak akan membawa kepada pemutusan hubungan dengan badan antarabangsa itu.

Malaysia Dipuji

Brown, yang berada di Malaysia untuk lawatan rasmi, memuji Malaysia kerana menjadi tuan rumah kepada ramai pelarian dari situasi terdedah dan kawasan krisis dalam memastikan mereka mendapat akses kepada pendidikan dan rawatan perubatan.

Mengenai hubungan diplomatik AS-Malaysia selama 65 tahun tahun ini, Brown, pakar Asia Tenggara dengan latar belakang dasar perdagangan yang kukuh berkata hubungan itu berakar umbi berdasarkan hubungan orang yang rapat dengan orang ramai, ekonomi dan keselamatan.

“Dari perspektif AS, kami mahu rapat dengan Malaysia, memperdalam persahabatan dan kerjasama berdasarkan nilai demokrasi, menghormati hak asasi manusia dan menghormati kedaulatan undang-undang,” tambahnya.

Beliau berkata kedua-dua AS dan Malaysia akan terus memperdalam hubungan perdagangan produktif mereka serta pelaburan dalam kedua-dua arah, dengan mengambil kira AS sebagai pelabur asing yang penting di Malaysia, terutamanya dalam sektor elektronik.

Baca lagi | Putrajaya cuba menolak saman Ahli Parlimen Klang untuk menghalang PRU15 berhubung risiko banjir
Baca lagi | Xi bersedia untuk membuka kongres parti pada masa yang mencabar untuk China

Read Previous

Putrajaya cuba menolak saman Ahli Parlimen Klang untuk menghalang PRU15 berhubung risiko banjir

Read Next

Perikatan mesti mendengar suara parti komponen sebelum bekerjasama dengan pihak lain, kata Muhyiddin

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.