The Malaysia Post

Xi bersedia untuk membuka kongres parti pada masa yang mencabar untuk China

Parti Komunis

Presiden China Xi Jinping akan naik ke pentas pada hari Ahad untuk memulakan kongres bersejarah Parti Komunis yang memerintah, di mana beliau bersedia untuk memenangi penggal ketiga yang mengukuhkan kedudukannya sebagai pemerintah paling berkuasa China sejak Mao Zedong.

Kongres itu datang pada masa yang huru-hara, dengan kepatuhan Xi kepada dasar sifar-Covid yang menjejaskan ekonomi, manakala sokongannya terhadap Vladimir Putin dari Rusia telah menjauhkan China daripada Barat. Namun, diplomat, ahli ekonomi dan penganalisis yang bercakap oleh Reuters berkata Xi bersedia untuk mengukuhkan cengkamannya terhadap kuasa.

Kongres selama kira-kira seminggu itu akan berlangsung dengan kira-kira 2,300 perwakilan, kebanyakannya secara tertutup, di Dewan Besar Rakyat yang luas di Dataran Tiananmen. Ibu kota China telah meningkatkan keselamatan dan memperhebat saringan Covid. Di wilayah Hebei berdekatan, kilang keluli diarah mengurangkan operasi untuk meningkatkan kualiti udara, kata sumber industri.

Kelegapan politik China, yang semakin memuncak sejak Xi mengambil alih kuasa sedekad lalu, bermakna pemerhati parti dibiarkan untuk membuat spekulasi mengenai siapa yang akan dinamakan untuk jawatan penting dan maksud pelantikan tersebut.

Namun, hanya sedikit yang menjangkakan penyelewengan yang ketara dalam arah semasa penggal Xi ketiga, dengan tumpuan berterusan pada dasar yang mengutamakan keselamatan dan berdikari, kawalan negara terhadap ekonomi, diplomasi yang lebih tegas dan tentera yang lebih kuat, dan tekanan yang semakin meningkat untuk merebut Taiwan.

Kongres itu akan diakhiri dengan pengenalan Jawatankuasa Tetap Politburo (PSC) seterusnya, badan elit yang kini berjumlah tujuh dan Xi telah mendominasi.

“Kemungkinan adalah bahawa barisan baharu akan menjadi ‘Xi-ist’ tanpa kompromi,” kata bekas diplomat British Charles Parton, seorang felo di Majlis Geostrategi yang berpangkalan di London.

Kongres itu mungkin akan bermula dengan Xi membaca laporan panjang lebar dalam ucapan televisyen yang akan menggariskan keutamaan berus luas untuk lima tahun akan datang. Ia memulakan proses selama berbulan-bulan pertukaran kakitangan di bahagian atas parti dan kerajaan yang akan berakhir pada Mac pada sesi tahunan parlimen.

Dalam mendapatkan penggal ketiga, Xi berpecah dengan preseden dua penggal beberapa dekad kebelakangan ini. Juga melanggar norma: tiada pengganti kepada Xi, 69, dijangka dikenal pasti, kata penganalisis, yang menunjukkan dia merancang untuk kekal berkuasa lebih lama lagi.

Lelaki misteri

Pemerhati China paling berminat untuk mengetahui siapa di kalangan ahli PSC yang akan dilantik sebagai perdana menteri seterusnya – tugas yang ditanggung dengan tugas berat mengurus ekonomi kedua terbesar dunia itu – apabila Li Keqiang berundur pada Mac.

Walaupun beberapa pegawai kanan berada dalam senarai “suspek biasa”, tiada satu pun pilihan yang jelas untuk menggantikan Li – ketidakpastian yang menyimpang daripada kebiasaan.

Namun, penganalisis berkata, pandangan mana-mana individu kurang pada masa kini kerana Xi telah mengetepikan mereka yang dilihat sebagai “pembaharu” memihak kepada dasar ekonominya yang lebih dipacu negara dan nasionalistik.

“Terdapat bukti yang semakin meningkat bahawa keputusan kenaikan pangkat sejak beberapa tahun kebelakangan ini telah dibuat kurang pada keupayaan teknokratik, yang mungkin anda jangkakan daripada reformis, dan lebih banyak lagi dari segi kesetiaan kepada Xi Jinping, jadi saya fikir kita harus menghentikan idea reformis ini,” kata Mark Williams, ketua ekonomi Asia di Capital Economics.

Jangkaan

Ucapan pembukaan Xi pada kongres terakhir, pada 2017, secara amnya yakin, termasuk rancangan bercita-cita tinggi untuk menjadikan China sebagai kuasa global terkemuka menjelang 2050. Beliau menyebut “pembaharuan” sebanyak 70 kali dalam ucapan yang berlangsung hampir tiga setengah jam .

Sejak itu, keadaan telah berubah secara dramatik: ekonomi China telah dipukul oleh kekangan Covid, krisis sektor harta tanah yang meruncing dan kemelesetan selepas tindakan Xi terhadap sektor teknologi di bawah panji “kemakmuran bersama”. Di peringkat global, hubungan Beijing dengan Barat telah merosot dengan ketara.

Pelabur dan rakyat China yang kecewa yang tidak terkira banyaknya berharap kongres itu menandakan satu peristiwa penting selepas itu China mula meletakkan asas untuk mendail kembali sifar-Covid nampaknya semakin kecewa kerana Beijing minggu ini telah berulang kali menegaskan komitmennya terhadap dasar itu.

Penganalisis juga berkata kongres itu tidak mungkin mencetuskan sebarang perubahan segera atau dramatik dalam dasar untuk memulihkan ekonomi yang dilihat berada di landasan untuk berkembang kira-kira 3 peratus tahun ini, jauh meleset daripada sasaran rasmi sekitar 5.5 peratus.

“Antara sekarang dan Mac 2023, kami menjangkakan tiada perubahan dasar yang ketara, terutamanya kepada strategi sifar-Covid yang penting dan sekatan yang belum pernah berlaku sebelum ini pada sektor hartanah China,” tulis penganalisis Nomura.

Baca lagi | Arsenal menang dalam Liga Europa ketika McTominay menyelamatkan Man United
Baca lagi | Kementerian Komunikasi: Permit Vogue Singapura dipendekkan kerana memaparkan kebogelan, mempromosikan ‘keluarga bukan tradisional’

Read Previous

Kementerian Komunikasi: Permit Vogue Singapura dipendekkan kerana memaparkan kebogelan, mempromosikan ‘keluarga bukan tradisional’

Read Next

Putrajaya cuba menolak saman Ahli Parlimen Klang untuk menghalang PRU15 berhubung risiko banjir

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.