The Malaysia Post

Kementerian Komunikasi: Permit Vogue Singapura dipendekkan kerana memaparkan kebogelan, mempromosikan ‘keluarga bukan tradisional’

Vogue mengeluarkan Amaran

Majalah fesyen Vogue Singapore telah mengeluarkan amaran keras dan tempoh permit pengedarannya dikurangkan separuh kerana memaparkan kebogelan dan mempromosikan “keluarga bukan tradisional”, kata Kementerian Komunikasi dan Penerangan (MCI) semalam (13 Oktober).

Sebagai tindak balas kepada pertanyaan TODAY, MCI berkata bahawa majalah itu telah melanggar garis panduan kandungan Singapura empat kali dalam tempoh dua tahun lalu.

Permit satu tahun sedia ada majalah itu dipendekkan kepada enam bulan, tambahnya.

Di Singapura, majalah tertakluk kepada Akta Akhbar dan Mesin Cetak dan mesti memegang permit sebelum penerbit dibenarkan menjual atau mengedarkannya.

Sebagai sebahagian daripada syarat permitnya, Vogue Singapore perlu mematuhi garis panduan kandungan, yang “termasuk tidak menjejaskan norma sosial semasa”, kata MCI.

Garis panduan

Garis panduan yang ditetapkan di laman web Pihak Berkuasa Pembangunan Media Infocomm menyatakan bahawa untuk majalah gaya hidup minat umum, gambaran rambut kemaluan, alat kelamin, punggung dan puting adalah tidak dibenarkan.

Model separa bogel dengan payudara atau kemaluan ditutup dengan “tangan, bahan atau objek” juga tidak boleh dipaparkan.

Majalah tidak dibenarkan mempromosikan gaya hidup permisif seksual atau “gaya hidup alternatif”, yang ditakrifkan sebagai “cara hidup yang tidak lazim daripada konsep keluarga tradisional, contohnya, homoseksual, biseksual dan trans-seksualiti”.

MCI berkata ia membatalkan permit Vogue Singapore sebagai satu proses.

“Vogue Singapore telah memohon semula dan MCI telah mengeluarkan Vogue Singapore permit enam bulan,” tambahnya.

Vogue Singapore telah dilancarkan di sini pada September 2020 dengan laman web dan penerbitan cetakan bulanan. Ia diterajui oleh ketua pengarang Norman Tan.

TODAY telah meminta MCI untuk butiran gambar dan artikel Vogue Singapore yang menyinggung perasaan, dan telah meminta komen daripada penerbit majalah Media Publishares.

Baca lagi | DUN Pahang dibubarkan
Baca lagi | Arsenal menang dalam Liga Europa ketika McTominay menyelamatkan Man United

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Arsenal menang dalam Liga Europa ketika McTominay menyelamatkan Man United

Read Next

Xi bersedia untuk membuka kongres parti pada masa yang mencabar untuk China

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.