The Malaysia Post

DUN Pahang dibubarkan

Pembubaran Dewan Undangan Negeri Pahang ke-14

Menteri Besar Pahang Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail mengumumkan pembubaran Dewan Undangan Negeri Pahang ke-14 berkuat kuasa hari ini, bagi membolehkan pilihan raya negeri diadakan serentak dengan pilihan raya umum ke-15 (PRU15).

Wan Rosdy berkata beliau telah diperkenankan menghadap Pemangku Raja Pahang Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah untuk mendapatkan perkenan bagi pembubaran DUN.

Beliau berkata Tengku Hassanal mengikut Fasal (2) Perkara 26 Bahagian Dua Perlembagaan Pahang telah memberi perkenan supaya Dewan Undangan Negeri Pahang dibubarkan, berkuat kuasa hari ini.

“Hari ini dipilih bagi membolehkan pembentangan dan perbahasan Belanjawan negeri 2023 diselesaikan terlebih dahulu, sekali gus mendapat kelulusan untuk dilaksanakan tahun depan,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media khas di Wisma Sri Pahang di sini hari ini yang turut dihadiri setiausaha kerajaan negeri Datuk Seri Dr Sallehuddin Ishak dan semua anggota Exco kerajaan negeri.

Keputusan Pahang

Tambahnya, keputusan Pahang menyertai PRU15 dibuat atas beberapa sebab terutama bagi mengelak proses pilihan raya berulang dalam tempoh singkat kerana pilihan raya negeri terpaksa diadakan kurang setahun dari sekarang.

“Pilihan raya yang dijalankan serentak mampu menjimatkan kos dalam pelbagai aspek seperti pengurusan dan pengendalian pilihan raya. Selain itu, permulaan dan tamat terma secara selari antara kerajaan negeri dan kerajaan persekutuan akan memudahkan pelbagai urusan pentadbiran.

“Ini akan membolehkan kerajaan negeri menumpukan perhatian kepada agenda pengurusan dan pembangunan negeri dengan lebih berkesan. Oleh itu, kerajaan negeri percaya ada keperluan untuk turut serta dalam PRU15,” katanya.

Penghargaan Wan Rosdy

Dengan pembubaran itu, Wan Rosdy merakamkan penghargaan kepada rakyat Pahang yang memberi kepercayaan kepada beliau dan kerajaan Barisan Nasional (BN) untuk mentadbir negeri itu selama lebih empat tahun.

Beliau juga berharap prestasi dan pencapaian cemerlang penggal ini serta agenda menarik yang dibentangkan dalam bajet yang diluluskan semalam akan dipertimbangkan oleh semua pihak untuk mengekalkan mandat BN sebagai pentadbir Pahang.

Memetik contoh pencapaian Barisan Nasional (BN), Wan Rosdy berkata kutipan hasil melebihi RM1 bilion, pelaburan dibawa masuk mencecah RM20.5 bilion dan hutang negeri berjaya dikurangkan sebanyak 71 peratus daripada RM3.31 bilion kepada RM952 juta.

“Insya-Allah, jika mandat terus diberikan kepada kita pada PRU15, yang akan diadakan tidak lama lagi, saya akan pastikan BN akan melakukan kerja yang jauh lebih baik daripada apa yang kita lakukan penggal ini,” katanya.

Wan Rosdy turut merakamkan ucapan terima kasih kepada Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Tengku Hassanal yang berkenan melantik baginda sebagai Menteri Besar Pahang ke-15.

Pada pilihan raya umum lepas, BN memperoleh 25 daripada 42 kerusi DUN, manakala Pakatan Harapan (sembilan) dan PAS (lapan).

Baca lagi | Top 10 Lelaki Paling Kacak Di Dunia 2022
Baca lagi | BTS mengumumkan pop timbul pameran ‘Map Of The Soul’ yang telah lama ditunggu-tunggu di Malaysia

Read Previous

BTS mengumumkan pop timbul pameran ‘Map Of The Soul’ yang telah lama ditunggu-tunggu di Malaysia

Read Next

Arsenal menang dalam Liga Europa ketika McTominay menyelamatkan Man United

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.