The Malaysia Post

Putrajaya cuba menolak saman Ahli Parlimen Klang untuk menghalang PRU15 berhubung risiko banjir

Pemecatan Saman

Perdana menteri sementara Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, kerajaan dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) telah memohon untuk menolak saman oleh penyandang ahli parlimen Klang Charles Santiago yang memohon injunksi terhadap pilihan raya umum ke-15.

Menurut dokumen yang dilihat Malay Mail, permohonan yang difailkan dengan Pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi di sini hari ini berhujah bahawa tuntutan mahkamah itu tidak mengandungi sebab tindakan terhadap defendan.

Ia seterusnya menegaskan bahawa kuasa Yang di-Pertuan Agong (YDPA) dalam mengisytiharkan pembubaran Parlimen ke-14 di bawah kuasa perlembagaan baginda adalah tidak boleh dijustifikasikan.

“Isu kesahihan permohonan pembubaran Parlimen ke-14 oleh defendan Pertama kepada YDPA pada 9 Oktober adalah akademik kerana YDPA telah pun meluluskan permintaan di bawah Perkara 40(2)(b) dan Perkara 55(2). ) dan seterusnya membubarkan Parlimen.

“Pengisytiharan dan pembubaran Parlimen adalah kuasa YDPA di bawah Perlembagaan Persekutuan yang mana badan kehakiman sebagai penjaga keadilan perlu memelihara prinsip perlembagaan ini,” kata defendan dalam pemfailan.

Pembubaran Parlimen

Perkara 40(2)(b) memperuntukkan Agong dengan budi bicara untuk memutuskan permintaan bagi pembubaran Parlimen manakala Perkara 55(2) memberikan baginda kuasa untuk prorogue atau membubarkan Parlimen.

Pada 12 Oktober, Charles memohon perintah mahkamah untuk menghentikan PRU15 daripada diadakan tahun ini, walaupun Parlimen telah dibubarkan.

Beliau menjelaskan bahawa dia mengambil laluan mahkamah untuk mengelakkan satu lagi bencana yang mungkin berlaku, sambil mengingatkan bahawa Klang adalah salah satu tempat yang paling teruk dilanda banjir monsun Disember 2021.

Berdasarkan dokumen mahkamah yang dilihat oleh Malay Mail, Charles memohon beberapa pengisytiharan daripada mahkamah.

Antaranya ialah supaya mahkamah mengisytiharkan bahawa Ismail Sabri memohon kepada Yang di-Pertuan Agong untuk membubarkan Parlimen Isnin lalu sebagai tidak mengikut perlembagaan.

Baca lagi | Kementerian Komunikasi: Permit Vogue Singapura dipendekkan kerana memaparkan kebogelan, mempromosikan ‘keluarga bukan tradisional’

Baca lagi | Xi bersedia untuk membuka kongres parti pada masa yang mencabar untuk China

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Xi bersedia untuk membuka kongres parti pada masa yang mencabar untuk China

Read Next

AS menyerahkannya kepada Malaysia atas cadangan untuk menutup pejabat UNHCR

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.