The Malaysia Post

Tajuddin Gagal Dalam Usaha Membatalkan Penggantungan Umno

Bahagian Arau Digantung selepas Shahidan Dipecat

Rayuan bekas ahli majlis tertinggi Umno Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman untuk membatalkan penggantungan parti selama enam tahun ditolak hari ini, kata ketua penerangan Umno Isham Jalil.

Beliau berkata parti itu telah memutuskan pelanggaran disiplin itu terlalu teruk untuk diabaikan parti.

“Rayuan itu ditolak [oleh parti] atas sebab disiplin,” katanya kepada pemberita selepas mesyuarat Majlis Tertinggi Umno di ibu pejabat parti di sini.

Tajuddin digantung tugas pada Okt tahun lepas dan tidak dipilih untuk mempertahankan kerusi Pasir Salaknya pada PRU15.

Majlis Tertinggi Parti Nasionalis Melayu

Pada Jun tahun lalu, Tajuddin dipecat daripada majlis tertinggi parti nasionalis Melayu itu. Beliau juga digugurkan sebagai duta Malaysia ke Indonesia pada Julai.

Selepas beliau kemudiannya digugurkan daripada majlis tertinggi Umno, Tajuddin mengadakan sidang media menuduh presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mengetuai ahli parlimen parti itu untuk menyokong usaha Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim menjadi perdana menteri pada 2020.

Baca Lagi | Tradisi Perkahwinan Melayu: 5 Fakta Terbaik Untuk Tahu

Baca Lagi | Permintaan Dibuat untuk Menghidupkan Pasukan Petugas Kebangsaan

Isham juga menambah bahawa keseluruhan bahagian Arau akan digantung kerja berikutan pemecatan bekas ketuanya Tan Sri Shahidan Kassim bulan lepas.

“Seorang ketua pentadbiran akan dilantik tidak lama lagi. Ahli bahagian Arau akan berkhidmat sebagai pemerhati dalam perhimpunan agung Umno minggu depan,” katanya.

Shahidan belot ke Perikatan Nasional

Shahidan berpaling tadah kepada Perikatan Nasional (PN) selepas digugurkan daripada tiket Barisan Nasional PRU15 dan seterusnya bertanding serta menang di bawah pesaing mereka.

Mengenai perkara lain mengenai perhimpunan agung minggu depan, Isham menambah bahawa majlis tertinggi tidak membincangkan atau membuat sebarang keputusan berhubung jemputan pemimpin parti lain sebagai tetamu ke majlis itu.

Pada 3 Januari lalu, Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Ahmad Maslan berkata majlis tertinggi akan memutuskan sama ada akan menghulurkan jemputan kepada pemimpin parti lain dalam kerajaan perpaduan untuk menghadiri perasmian perhimpunan agungnya 2022, yang akan bermula pada Jumaat, 13 Januari. .

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Permintaan Dibuat untuk Menghidupkan Pasukan Petugas Kebangsaan

Read Next

Hannah Yeoh Gesa Peminat Bola Sepak Bersefahaman Mengenai Pengurangan Tempat Duduk Piala AFF

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.