The Malaysia Post

Tradisi Perkahwinan Melayu: 5 Fakta Terbaik Untuk Tahu

Bagaimanakah tradisi perkahwinan di negara anda?

Gatecrash, atau hadang dalam bahasa Melayu, adalah tradisi di mana pengantin lelaki dihalang oleh keluarga dan rakan-rakan pengantin perempuan dan dituntut untuk melakukan beberapa tugas seperti menari atau menyanyi sebelum bertemu pengantin perempuannya buat kali pertama. Tradisi perkahwinan orang Melayu terdengar sangat menyeronokkan, bukan?

Kami mempunyai maklumat yang lebih menarik tentang warisan budaya perkahwinan Melayu yang kaya, dan kami tidak sabar untuk berkongsi dengan anda. Di samping itu, anda akan terdorong untuk terus belajar bahasa Melayu hasil daripada mendengar cerita ini.

Adat Perkahwinan Melayu: Langkah Demi Langkah

Majlis Pertunangan

Orang Melayu menggunakan ungkapan “Adat Bertunang” untuk pentas perkahwinan ini. Sebelum memutuskan tarikh perkahwinan, orang Melayu mempunyai tradisi di mana orang tua keluarga pengantin lelaki melawat bakal pengantin perempuan dan keluarganya. Umumnya, keluarga mengadakan majlis kecil di mana ahli keluarga pengantin perempuan melihat dan memberinya cincin pertunangan (biasanya diletakkan di jari oleh ibunya) dan hadiah lain. Dalam kebanyakan kes, tujuan mesyuarat ini adalah untuk menetapkan tarikh untuk Majlis Akad Nikah serta pemberian atau wang yang diberikan di atas mas kahwin.

Dalam majlis ini, mereka akan membincangkan tentang hadiah, mas kahwin, dan tempoh masa pasangan merancang untuk bertunang sebelum berkahwin. Memandangkan bakal suami mungkin hadir atau tidak, bakal pengantin perempuan kekal di biliknya sementara keluarganya memberikan hadiah, termasuk mas kahwin, kepadanya.

Baca Lagi | Apa yang berlaku kepada syarikat penerbangan Malaysia Penerbangan 370?

Baca Lagi | Faedah Utama Bekerja di Malaysia

Hadiah Dan Mas kahwin

Pengantin lelaki menawarkan hadiah kepada keluarga pengantin perempuan adalah tipikal dalam budaya Melayu. Sebagai tanda bermulanya komitmen suami terhadap isteri dalam menyediakan keperluan harian, dihadiahkan hadiah yang dihadiahkan oleh pengantin lelaki kepada pengantin perempuan. Walau bagaimanapun, perkahwinan boleh diteruskan walaupun tanpanya.

Malay Wedding Traditions

Majlis Akad Nikah

Bahagian paling penting dalam perayaan perkahwinan ialah Akad Nikah, atau Majlis Akad Nikah. Sesetengah pasangan lebih suka melakukan ini di masjid, manakala yang lain lebih suka di resepsi perkahwinan. Pengantin baru mesti mempunyai penjaga, biasanya bapa pengantin perempuan, datuk, atau abang; dua orang saksi lelaki; mas kahwin; dan pengaturcara, yang akan mengendalikan upacara itu.

Hasilnya, juruakad akan memberi arahan kepada pengantin lelaki tentang cara melayan bakal isterinya dan mengesahkan bahawa pengantin perempuan itu gembira untuk berkahwin. Kemudian, apabila pengantin lelaki sudah bersedia, dia akan memimpinnya melalui upacara akad nikah dengan pengantin perempuannya, bertanya kepada saksi dan orang lain yang hadir sama ada mereka menerima lamarannya. Akhirnya, pasangan itu akan menandatangani kontrak perkahwinan.

Majlis Bersanding

Bersanding ialah nama Melayu yang diberikan kepada majlis resepsi perkahwinan. Ini cara untuk memberitahu keluarga dan rakan tentang perkahwinan itu.

Pengantin Lelaki Menuju Rumah Pengantin Perempuan.
Kompang, perarakan pukul gendang, akan mengiringinya untuk bersatu semula dengan isterinya. Bunga kurma yang diperbuat daripada tinsel pada tiang buluh, yang mewakili kesihatan dan kekayaan, juga akan dibawa oleh rakan dan keluarganya.

The Gatecrash

Sebelum berjumpa isteri buat kali pertama, pengantin lelaki mesti menjalani beberapa siri latihan, seperti tarian atau nyanyian, sebagai sebahagian daripada tradisi Melayu hadang, yang bermaksud ‘gatecrashing’.

Pelamin ialah sofa yang diletakkan di tengah-tengah upacara bersanding, tempat pengantin perempuan menanti. Dia akan memberi salam kepada pengantin lelaki selepas dia menyempurnakan hadang. Memandangkan mereka mengadakan jamuan pertama bersama sebagai suami isteri, pasangan itu dilayan seperti bangsawan sepanjang hari. Tetamu dialu-alukan untuk datang ke pasangan yang bahagia berkahwin dan memberi restu atau bergambar dengan mereka.

Majlis Tepung Tawar

Tepung beras, nasi putih, nasi kuning, dan air mawar ditaburkan pada tangan pasangan suami isteri semasa upacara Tepung Tawar yang berasal dari budaya Hindu. Majlis ini bertujuan untuk memberkati hadiah dan doa pasangan serta memastikan mereka selamat dan terjamin. Namun begitu, amalan upacara ini semakin kurang popular dalam kalangan masyarakat Melayu.

Apakah Versi Bahasa Melayu The Hen’s Night?

Ya, dan ia dipanggil Malam Berinai, atau malam inai. Ketika datang ke perayaan pra-perkahwinan, pengantin perempuan dan pengiring pengantinnya berkumpul bersama untuk keluar malam. Sebaliknya, dalam budaya Melayu, orang ramai berkumpul untuk pesta inai eksklusif apabila mereka melukis inai tangan dan kaki. Malam itu mungkin mudah untuk sesetengah keluarga, tetapi bagi yang lain, ia merupakan acara besar yang merangkumi nyanyian, tarian dan banyak makanan.

Kosa Kata Adat Perkahwinan Melayu

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Faedah Utama Bekerja di Malaysia

Read Next

Permintaan Dibuat untuk Menghidupkan Pasukan Petugas Kebangsaan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.