The Malaysia Post

Permintaan Dibuat untuk Menghidupkan Pasukan Petugas Kebangsaan

Kenyataan Menteri Pertahanan tentang NTF

Menteri Pertahanan Datuk Seri Mohamad Hasan hari ini berkata beliau telah mengemukakan permohonan untuk mengembalikan Pasukan Petugas Kebangsaan (NTF) selepas mereka dibubarkan hanya enam hari lalu.

Mohamad Hasan, yang juga dikenali sebagai Tok Mat, berkata beliau berharap NTF dapat diwujudkan semula kerana ia merupakan bahagian penting dalam usaha negara dalam mengemudi wabak Covid-19 dan mengukuhkan kawalan sempadan daripada jenayah rentas sempadan melalui Ops Benteng.

“Semalam, saya minta supaya pemulihan pasukan petugas dipertimbangkan, dan Kabinet telah dimaklumkan mengenai perkara ini,” katanya ketika menyampaikan amanat tahun baharu di Wisma Pertahanan pagi tadi.

Mohamad berkata ketua setiausaha negara akan meneliti permintaan itu kerana NTF adalah usaha bersepadu yang terlibat dalam keselamatan dan pertahanan negara.

Baca Lagi | Faedah Utama Bekerja di Malaysia

Baca Lagi | Tradisi Perkahwinan Melayu: 5 Fakta Terbaik Untuk Tahu

Pengurangan Jenayah rentas sempadan

Beliau kemudiannya memuji operasi Ops Benteng yang diterajui NFT, berkata ia berjaya mengurangkan jenayah rentas sempadan seperti kemasukan pendatang tanpa izin dan penyeludupan.

“Sejak penubuhannya pada 6 Mei 2020, sehingga pembubarannya pada 31 Disember 2022, NTF telah berjaya melakukan 26,477 tangkapan, 4,415 rampasan melibatkan kenderaan, kapal dan bot serta 4,314 pengusiran, dengan jumlah RM1.09. rampasan bernilai bilion.

“Saya yakin semua kejayaan ini tidak akan dapat dicapai jika tidak kerana kerjasama padu antara Angkatan Tentera, orang ramai dan agensi-agensi lain tentera,” katanya sambil menambah bahawa kerjasama ini adalah pendekatan terbaik untuk mengekalkan negara. sempadan selamat.

NTF

NTF, yang ditubuhkan pada permulaan wabak itu, melibatkan 18 agensi penguatkuasaan undang-undang dan agensi keselamatan kerajaan yang berbeza dengan objektif untuk mengekang penularan Covid-19.

Ia telah dibubarkan secara rasmi pada 31 Disember tahun lalu.

Read Previous

Tradisi Perkahwinan Melayu: 5 Fakta Terbaik Untuk Tahu

Read Next

Tajuddin Gagal Dalam Usaha Membatalkan Penggantungan Umno

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.