The Malaysia Post

PKR’s Johari Abdul is new Dewan Rakyat Speaker

Speaker Baru Dipilih

Former Pakatan Harapan parliamentary whip Datuk Johari Abdul was today elected the new Dewan Rakyat Speaker, replacing Tan Sri Azhar Azizan Harun.

Pemilihan Speaker adalah perkara pertama dalam agenda untuk sidang khas parlimen hari ini.

Perkara lain di atas meja termasuk usul kepercayaan terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim, serta pemilihan Timbalan Speaker dan mengangkat sumpah kesemua 222 Ahli Parlimen.

Dua nama telah dicadangkan untuk Speaker. Johari dicadangkan oleh Anwar dan disokong oleh Timbalan Perdana Menteri I Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Calon Lain

The other candidate was Tan Sri Mohd Radzi Sheikh Ahmad, who was proposed by Larut MP Datuk Seri Hamzah Zainudin and supported by Kota Baru MP Datuk Seri Takiyuddin Hassan.

Dua nama itu dihantar kepada Setiausaha Dewan Rakyat Nizam Mydin Bacha Mydin pada 5 Disember lalu.

Johari menang dengan memperoleh 147 undian manakala Mohd Radzi hanya mendapat 74 undi.

Johari mengangkat sumpah jawatannya sebelum mengambil kerusinya, menghadap ahli parlimen yang berhimpun.

Baca Lagi | Bandar Termurah di Malaysia untuk Didiami

Baca Lagi | 10 Permainan Akan Datang Teratas dalam Ps4 2023

“Saya berterima kasih kepada perdana menteri dan timbalan perdana menteri yang masing-masing mencalonkan dan menyokong usul supaya saya dipilih sebagai Speaker Dewan Rakyat. Saya juga berterima kasih kepada Ahli Parlimen yang telah memilih saya semasa proses memilih Speaker sebentar tadi.

“Pemilihan saya ke jawatan ini adalah satu penghormatan yang sangat besar. Namun, saya sedar bahawa ini adalah tanggungjawab yang besar kepada negara. Oleh itu, saya berikrar untuk mencuba yang terbaik dan sedaya upaya, untuk menunaikan tanggungjawab yang diberikan ini sepenuhnya,” katanya.

Pengalaman Johari

Beliau percaya pengalaman lepas sebagai pegawai tadbir diplomatik, ahli perniagaan, ahli parlimen dan wakil rakyat, akan membantu beliau dalam melaksanakan tugasnya sebagai Speaker.

Johari yang dilantik sebagai ADUN Gurun pada 2018, disahkan melepaskan jawatan itu pada 13 Disember lalu.

Kerusi DUN Kedah kini dianggap kosong tetapi tidak akan mencetuskan pilihan raya kecil kerana ada kurang dua tahun lagi untuk pilihan raya negeri diadakan.

Read Previous

10 Permainan Akan Datang Teratas dalam Ps4 2023

Read Next

TPM Zahid: Kosongkan tapak perkhemahan Berdekatan Lereng Bukit, Sungai

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.