The Malaysia Post

Abang Johari antara pemimpin tertinggi PBB yang menang tanpa bertanding dalam pemilihan parti

Tan Sri Abang Johari Openg

Credits: yimg

Perdana Menteri Sarawak Tan Sri Abang Johari Openg mengetuai senarai calon yang telah dipilih tanpa bertanding bagi jawatan tertinggi Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) bagi penggal 2022-2025.

Pegawai pilihan raya PBB Datuk Awang Bemee Awang Ali Basah berkata pada penutupan pencalonan semalam, Abang Johari adalah calon tunggal yang dicalonkan oleh kesemua 82 cabang untuk jawatan presiden.

Pemilihan itu akan diadakan pada persidangan perwakilan selama tiga hari bermula di sini pada 17 Jun.

Beliau berkata semua cawangan juga sebulat suara mengekalkan Timbalan Perdana Menteri Sarawak Datuk Amar Douglas Uggah Embas dan Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan untuk jawatan timbalan presiden.

“Semua cawangan mencalonkan Datuk Seri Fadillah Yusof dan Datuk Seri Dr Stephen Rundi Utom untuk dua jawatan naib presiden kanan,” katanya pada sidang media di ibu pejabat PBB di sini hari ini.

Menurut Awang Bemee, naib presiden Dr Rundi akan menggantikan Datuk Amar Michael Manyin Jawong, yang telah memutuskan untuk berundur.

Bagi jawatan naib presiden, Datuk Gerald Rentap Jabu, Datuk Julaihi Narawi, Dr Annuar Rapaee, Datuk Seri Abdul Karim Rahman Hamzah, Datuk Roland Sagah Wee Inn, Datuk Dr Abdul Rahman Junaidi, Datuk Gerawat Gala, Datuk Seri Fatimah Abdullah dan Miro Simuh juga telah menang tanpa bertanding.

Awang Bemee berkata 14 jawatan dalam sayap Pesaka PBB juga tidak bertanding manakala 16 dalam sayap Bumiputeranya akan ditandingi oleh 22 calon.

Sementara itu, Uggah yang hadir pada sidang media itu berkata, tiada pertandingan untuk jawatan tertinggi menunjukkan akar umbi mempunyai keyakinan penuh terhadap Abang Johari dan barisan kepimpinan parti.

“Ini menunjukkan parti telah berjaya menyatukan ahli untuk meneruskan perjuangan ke masa hadapan yang begitu mencabar. Dan kami yakin PBB akan terus menerajui kerajaan GPS (Gabungan Parti Sarawak),” katanya.

Baca Lagi | Abang Johari antara pemimpin tertinggi PBB yang menang tanpa bertanding dalam pemilihan parti

Kira-kira 2,420 perwakilan dijangka menghadiri persidangan bertemakan ‘Memastikan Kestabilan, Kemakmuran dan Kegemilangan Sarawak’ yang akan dirasmikan oleh Abang Johari pada 18 Jun ini. — Bernama

Read Previous

Tuan-tuan tanah membidas pengurusan kondo Ampang kerana menggoda penyewa pelarian mereka kepada Imigresen

Read Next

Khairy: Kertas Putih Kesihatan Malaysia akan mencadangkan penubuhan Suruhanjaya Pembaharuan Penjagaan Kesihatan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here