The Malaysia Post

Khairy: Kertas Putih Kesihatan Malaysia akan mencadangkan penubuhan Suruhanjaya Pembaharuan Penjagaan Kesihatan

Kertas Putih Kesihatan Malaysia akan mencadangkan penubuhan Suruhanjaya Pembaharuan Penjagaan Kesihatan yang tugasnya memantau, menasihati dan melaporkan secara bebas mengenai status pelaksanaan reformasi penjagaan kesihatan kepada kerajaan, Parlimen dan rakyat, kata Khairy Jamaluddin.

Menteri Kesihatan berkata cadangan itu bertujuan untuk memastikan lagi sistem penjagaan kesihatan negara di masa hadapan.

“Dengan adanya Suruhanjaya Pembaharuan Penjagaan Kesihatan yang telus dan dilantik dengan baik, kami (Kementerian Kesihatan) berharap, menyuntik tahap semakan dan imbangan institusi dan kestabilan ke dalam ekonomi politik penjagaan kesihatan, menyokong pembaharuan struktur tidak kira apa masa depan,” katanya. berkata.

Khairy berkata demikian dalam ucaptama bertajuk ‘Future-Proofing Public Health Care’ yang disampaikan pada Dialog Kepimpinan Pemikiran Kesihatan Awam yang diadakan di Sekolah Kesihatan Awam Saw Swee Hock, Universiti Nasional Singapura (NUS) pada 2 Jun ketika beliau di republik itu sebagai Felo Pertukaran Lee Kuan Yew.

Teks ucapannya telah tersedia kepada Bernama hari ini selepas video itu dimuat naik dalam saluran YouTube NUS semalam.

Khairy berkata Kementerian Kesihatan pada masa ini sedang mempertimbangkan empat bidang pembaharuan yang luas dalam membangunkan Kertas Putih Kesihatan yang bertujuan untuk menjadikan kes bagi perubahan struktur sama sukarnya dengan sistem penjagaan kesihatan Malaysia yang kalis masa hadapan.

Beliau berkata bidang pertama ialah kesaksamaan akses yang termasuk mentakrifkan aspek kualiti yang harus meliputi perkhidmatan perubatan asas, mengurangkan jurang serantau dalam kemudahan penjagaan kesihatan dan mempunyai rangka kerja yang jelas untuk penilaian kos-faedah.

“Sebagai langkah pertama, salah satu reformasi struktur utama yang sedang dikaji oleh Malaysia adalah untuk memberikan autonomi operasi yang lebih besar kepada hospital awam kita, supaya institusi utama yang terbeban dan terkekang ini diberi ruang untuk lebih responsif kepada perubahan keperluan penduduk,” katanya.

Khairy berkata, perubahan sedemikian bertujuan untuk memudahkan integrasi dan perkongsian awam-swasta yang lebih baik bagi membolehkan Kementerian Kesihatan memberi tumpuan kepada dasar, peraturan, penyelidikan, pengawasan kesihatan awam dan campur tangan, sambil menurunkan penyampaian perkhidmatan dalam jangka masa panjang.

Beliau berkata bidang kedua yang sedang dipertimbangkan oleh Kertas Putih Kesihatan ialah pembiayaan penjagaan kesihatan yang mampan kerana sejak serangan Covid-19 ke atas nyawa, mata pencarian dan rasa selamat kolektif rakyat, pembiayaan penjagaan kesihatan semakin dilihat sebagai pelaburan dan bukannya perbelanjaan.

“Sememangnya, pelaburan dalam sistem penjagaan kesihatan harus dilihat sebagai pelaburan untuk pembangunan negara, sama seperti pelaburan dalam pendidikan,” katanya.

Khairy berkata aspek ketiga yang sedang dipertimbangkan oleh Kertas Putih Kesihatan ialah tadbir urus, pengawasan dan akauntabiliti, dan Suruhanjaya Pembaharuan Penjagaan Kesihatan adalah salah satu cadangan untuk memastikan hala tuju reformasi diikuti.

Aspek terakhir ialah mengembalikan ‘kesihatan’ kepada penjagaan kesihatan kerana pada masa ini ia lebih kepada penjagaan sakit, kata Khairy.

Baca Lagi | Khairy: Kertas Putih Kesihatan Malaysia akan mencadangkan penubuhan Suruhanjaya Pembaharuan Penjagaan Kesihatan

“Pemerkasaan komuniti sudah tentu merupakan komponen yang sangat penting dan sebahagian daripada pembaharuan struktur adalah untuk bekerjasama dengan lebih berkesan dengan organisasi masyarakat sivil dan agen perubahan komuniti untuk meningkatkan celik kesihatan serta menangani halangan yang berakar umbi dalam penentu sosial kesihatan seperti pendapatan. , kemiskinan, pendidikan, perumahan, persekitaran setempat dan lain-lain lagi,” tambahnya.

Beliau berkata Covid-19 adalah panggilan bangun dan peluang untuk menetapkan semula besar dan pembaharuan sistemik yang telah lama tertunggak mesti dilaksanakan sekarang. — Bernama

Read Previous

Abang Johari antara pemimpin tertinggi PBB yang menang tanpa bertanding dalam pemilihan parti

Read Next

Beribu-ribu berhimpun menentang keganasan senjata api di Washington, di seluruh AS

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.