The Malaysia Post

BN masih belum menerima permohonan rasmi daripada PBM, kata Ahmad Zahid

Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi

Credits: malaymail

Barisan Nasional (BN) masih belum menerima permohonan rasmi daripada Parti Bangsa Malaysia (PBM) walaupun dilaporkan telah menyatakan hasrat untuk menyertai gabungan itu, kata Pengerusi BN Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Ahmad Zahid, yang juga Presiden UMNO, berkata BN bersedia menerima mana-mana parti yang berpegang kepada prinsipnya.

“Dalam perlembagaan BN, terdapat tiga kategori parti atau individu iaitu parti teras, parti gabungan atau Friends of BN dan ketiga, keahlian langsung. Ketiga-tiga jenis (keahlian) ini menunjukkan keterbukaan BN menerima mereka yang yakin dengan BN. prinsip.

“Perbincangan topik ini pada Konvensyen BN pada 1 Jun menunjukkan kesediaan kita bukan sahaja menerima PBM tetapi juga parti lain tanpa mengira saiz mereka,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan forum Wacana Aspirasi UMNO (WAU) 2.0 bertajuk ‘Cabaran dan Masa Depan Orang Muda di sini hari ini.

Ahmad Zahid berkata sebarang permohonan keahlian akan diputuskan oleh pucuk pimpinan BN.

Ditanya mengenai kenyataan Presiden PAS Tan Sri Abdul Hadi Awang bahawa mereka yang melobi untuk pilihan raya umum ke-15 awal adalah tamak kuasa, Ahmad Zahid berkata ketua PAS itu mungkin bimbang partinya tidak akan dapat memenangi banyak kerusi parlimen seperti yang pernah berlaku pada parti itu. kali terakhir jika pengundian diadakan sekarang.

Baca Lagi | BN masih belum menerima permohonan rasmi daripada PBM, kata Ahmad Zahid

Mengenai langkah kerajaan untuk memansuhkan hukuman mati mandatori, beliau berkata cadangan ini telah dibincangkan oleh BN semasa ia memerintah.

“Cadangan ini adalah trend di seluruh dunia…saya yakin kedua-dua pembangkang dan kerajaan mempunyai alasan yang sama untuk bersetuju dalam perkara ini (pemansuhan hukuman mati mandatori),” katanya. — Bernama

Read Previous

Justin Bieber berkata dia sedang berusaha untuk pulih daripada lumpuh separa muka

Read Next

Tuan-tuan tanah membidas pengurusan kondo Ampang kerana menggoda penyewa pelarian mereka kepada Imigresen

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here