The Malaysia Post

Tuan-tuan tanah membidas pengurusan kondo Ampang kerana menggoda penyewa pelarian mereka kepada Imigresen

Sekumpulan pemilik hartanah hari ini menggesa badan pengurusan bersama (JMB) sebuah kondominium di Ampang kerana didakwa memudahkan serbuan Jabatan Imigresen yang berlaku pada 3 Jun di Ampang, berkata ia adalah satu bentuk gangguan dan ugutan bertujuan untuk menghalang pelarian daripada menyewa unit mereka.

Pemilik hartanah berkata serbuan itu tidak wajar dan tidak wajar kerana penyewa mereka mempunyai kad Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi Pelarian yang sah.

Mereka menuduh JMB bersubahat dalam serbuan yang dilaporkan membawa kepada penahanan 49 pendatang atas pelbagai kesalahan yang didakwa, termasuk dakwaan penyewa tidak mempunyai dokumen perjalanan yang sah atau memiliki kertas palsu.

“Kami, sekumpulan pemilik prihatin beberapa unit kondominium swasta di Ampang, berang dengan kejadian yang berlaku pada lewat petang 3 Jun 2022 hingga awal 4 Jun 2022,” kata mereka dalam kenyataan.

Mereka tidak menamakan kondominium itu.

“Dalam tempoh itu, penyewa kami, yang merupakan pelarian yang berdaftar dengan UNHCR Malaysia, telah mengalami serbuan imigresen, yang kami rasa sangat tidak wajar dan tidak wajar,” tambah mereka.

“Memandangkan ini adalah harta persendirian, kami tidak percaya ini boleh berlaku tanpa pengetahuan JMB, yang baru-baru ini cuba menguatkuasakan keputusan yang melarang kami daripada menyewakan unit kami kepada pelarian. Kami percaya bahawa kemudahan serbuan imigresen adalah satu percubaan untuk menakut-nakutkan dan mengganggu penyewa sah yang merupakan pelarian.”

Wanita dan kanak-kanak seawal usia dilaporkan antara mereka yang ditahan. Kumpulan itu berkata mereka kemudiannya dibebaskan tanpa sebarang syarat oleh pihak imigresen pada awal pagi 4 Jun 2022 selepas pengesahan oleh UNHCR.

“Ini amat mengerikan dan tidak sepatutnya berlaku,” kata kumpulan itu.

Kumpulan itu mendakwa JMB pembangunan telah membuat ugutan dan ugutan sebelum serbuan itu dalam cubaan untuk mengusir penyewa mereka dari kondominium itu.

Notis dikatakan telah dikeluarkan pada 21 Mac 2022, untuk mengosongkan sebelum 30 Jun. Kumpulan itu berkata notis itu dikeluarkan berdasarkan peraturan rumah yang diskriminasi yang dibantah sekeras-kerasnya oleh ramai pemilik.

“Penyewa kami bukan [pendatang tanpa izin] seperti yang dilaporkan dalam media tetapi adalah pelarian,” kata kumpulan itu.

Kebanyakan penyewa dikatakan pelarian dari Afghanistan dan termasuk individu dan keluarga dengan anak kecil yang melarikan diri dari peperangan dan penganiayaan oleh rejim Taliban.

Sebagai penyewa, mereka kerap membayar sewa dan menghormati peraturan, tegas kumpulan itu.

“Kami telah wujud bersama dan hidup dengan pengaturan ini selama bertahun-tahun tanpa isu sehingga tindakan tidak wajar oleh JMB baru-baru ini,” kata mereka.

“Semua manusia berhak mendapat hak asasi manusia dan maruah untuk mendapat tempat tinggal yang selamat dan cara hidup. Sebagai rakyat Malaysia, kami percaya dalam membuka rumah dan hati kami kepada mereka yang menghadapi masa sukar.”

Baca Lagi | Tuan-tuan tanah membidas pengurusan kondo Ampang kerana menggoda penyewa pelarian mereka kepada Imigresen

Tuduhan diskriminasi dalam pasaran perumahan bukan perkara luar biasa di Malaysia, di mana tuan tanah diketahui menyewakan hartanah berdasarkan keutamaan kaum.

Malaysia juga tidak mengiktiraf pelarian, dasar yang dikatakan kumpulan hak asasi telah memupuk sikap xenofobia dan perkauman terhadap pendatang.

Read Previous

BN masih belum menerima permohonan rasmi daripada PBM, kata Ahmad Zahid

Read Next

Abang Johari antara pemimpin tertinggi PBB yang menang tanpa bertanding dalam pemilihan parti

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.