The Malaysia Post

Amira Aisya Muda: Hanya Pembangkang bersatu dengan nilai bersama, wawasan boleh diutamakan pada PRU15

Timbalan Presiden Muda Amira Aisya Abdul Aziz berkata satu-satunya cara parti pemerintah boleh dikalahkan ialah semua parti Pembangkang bersatu pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

“Dalam sejarah Malaysia, tidak pernah ada satu parti pun yang berjaya menjadi kerajaan sendiri.

“Malah dalam Barisan Nasional (BN), walaupun Umno sangat besar, ia juga memerlukan sokongan MCA, MIC, dan parti lain di bawah mereka,” kata Amira Aisya kepada Malay Mail semasa wawancara baru-baru ini.

Bagaimanapun, beliau segera menegaskan bahawa perpaduan ini mesti dibina atas prinsip dan visi yang sama untuk Malaysia walaupun selepas pilihan raya telah berakhir.

Bercakap mengenai kemungkinan kerjasama, beliau berkata parti-parti penting Pakatan Harapan (PH) seperti DAP, PKR, dan Amanah masih merupakan sekutu terkuat partinya.

Selain itu, beliau menambah bahawa “pintu terbuka” kepada mana-mana pihak yang berkongsi prinsip dan ideologi yang sama, seperti Parti Sosialis Malaysia (PSM).

“Kami mahu bekerjasama dengan blok pembangkang yang lebih besar seperti PH tetapi ia perlu dibincangkan di kedua-dua pihak.

“Dan PSM adalah salah satu rakan rapat kami dalam banyak perkara, walaupun kami tidak bekerjasama dengan mereka Muda sentiasa terbuka untuk berunding dengan pihak yang mempunyai cita-cita atau prinsip yang sama,” tambahnya.

Muda kini secara rasminya telah memohon untuk menyertai PH.

Persediaan dan pendekatan menghadapi PRU15

Amira Aisya berkata keutamaan Muda adalah untuk menjadi sebuah parti yang boleh menyediakan dasar yang bermakna dan pilihan kepimpinan yang kukuh kepada pengundi.

Dengan pemikiran ini, parti itu telah melancarkan inisiatif seperti “Malaysia Maju” untuk mengumpul pendapat orang ramai daripada semua lapisan masyarakat untuk membentuk manifesto PRU15 mereka.

“Kami mahu memastikan politik bukan hanya mengenai kuasa dan wang, tetapi juga mengenai dasar dan perkhidmatan.

“Saya rasa ini sangat penting kerana menuju pilihan raya, ramai orang mengalami kepenatan politik kerana mereka sudah bosan dengan pergaduhan yang sama berulang kali antara ahli politik yang bergelut untuk mendapatkan kuasa.

“Pengundi ingin tahu apa yang kita akan lakukan untuk membantu mereka menyelesaikan isu seperti inflasi, rumah mampu milik, gaji minimum yang bermaruah dan sistem pengangkutan.

“Pada masa yang sama, kita juga mengiktiraf kepentingan kepimpinan yang kukuh tetapi kita bukan sahaja perlu bercakap tentang calon perdana menteri tetapi juga siapa yang akan berada dalam pasukan Kabinet, dan memimpin Malaysia bergerak ke hadapan selepas pilihan raya?” tambahnya.

Amira Aisya juga memberitahu Malay Mail bahawa Muda kini sedang merekrut lebih ramai ahli yang mempunyai pelbagai bakat tetapi bersatu dalam prinsip supaya mereka boleh mempunyai pelan dasar yang lebih teliti.

“Kami mahu memastikan kami mempunyai lebih ramai ahli yang datang ke Muda daripada latar belakang yang lebih pelbagai, tidak kira bangsa, umur, budaya atau profesion mereka.

“Kami percaya bahawa pada penghujung hari apa yang penting untuk politik Malaysia ialah politik perkhidmatan dan dasar, dan tidak mengapa jika anda tidak mempunyai sebarang latar belakang politik.

“Kami mempunyai peguam seperti Lim Wei Jiet, doktor seperti Dr Tanussha dan Dr Mathen Nair, saya rasa semua ini menjadikan Muda sangat unik bukan sahaja dalam campuran demografi kaum, dan agama tetapi juga dalam latar belakang profesional mereka,” kata Amira Aisya mengenai Identiti Muda.

Beliau berkongsi bahawa Muda kini mempunyai ahli seperti pakar makanan dan petani moden Shahrizal Denci, pemilik Dubook Press dan penerbit filem Mutalib Uthman, pengasas bersama Buku Jalanan Chow Kit Cikgu Rahayu Baharin, dan ahli perniagaan dan aktivis terkenal lain.

Bagaimana Muda memilih calon PRU15nya

Ketika ditanya mengenai apa yang Muda cari dalam calon mereka, Amira Aisya berkata presiden Syed Saddiq Syed Abd Rahman telah memuktamadkan proses pemilihan calon mereka.

“Ia bukan hanya mengenai potensi memenangi. Calon juga perlu menjadi wakil rakyat yang baik, bermakna seorang yang arif dalam isu nasional dan tempatan,” kata Amira Aisya.

Beliau berkata calon itu juga mesti membawa prinsip dan kepercayaan teras Muda dalam politik dasar dan perkhidmatan.

Beliau menambah walaupun terdapat ramai anak muda yang berkebolehan dalam Muda, mereka masih perlu melalui proses pemilihan kerana masih banyak faktor yang tidak pasti.

“Ia juga bergantung kepada jenis kerusi yang boleh diraih oleh Muda pada pilihan raya akan datang dan calon juga mestilah seorang yang boleh menjuarai rakyat di kerusi mereka,” kata timbalan presiden Muda.

Muda yang ditubuhkan pada 2020 kini mempunyai 72,634 ahli dan dua wakil rakyat iaitu Syed Saddiq bagi DUN Muar dan Amira Aisya bagi DUN Puteri Wangsa.

Read Previous

Sarawak DAP chairman Chong calls for Najib’s ‘Datuk Patinggi’ title be revoked

Read Next

Polis menahan pasangan atas dakwaan mendera adik-beradik di Ampang

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.