The Malaysia Post

Sarawak DAP chairman Chong calls for Najib’s ‘Datuk Patinggi’ title be revoked

Kerajaan negeri pimpinan Gabungan Parti Sarawak (GPS) perlu menasihati Yang di-Pertua Negeri Sarawak supaya membatalkan gelaran kehormat yang diberikan kepada bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak, kata Pengerusi Parti Tindakan Demokratik (DAP) Sarawak Chong Chieng Jen.

It is known that in 2009, Najib received Sarawak’s second highest award, the Darjah Utama Yang Amat Mulia Bintang Kenyalang Sarawak Datuk Patinggi Bintang Kenyalang, which carries the title “Datuk Patinggi”.

“Dengan pengesahan sabitan beliau oleh Mahkamah Persekutuan, kini tidak diragukan lagi bahawa Najib adalah banduan kerana telah melakukan jenayah salah guna kuasa, pecah amanah dan pengubahan wang haram.

“Ia juga disebut dalam penghakiman Mahkamah Rayuan bahawa dia adalah ‘memalukan negara’,” kata Chong, yang merupakan Ahli Parlimen Stampin dan ADUN Padungan.

Lelaki DAP itu selanjutnya berkata kedua-dua Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan telah sebulat suara mengesahkan sabitan Najib yang didapati oleh hakim Mahkamah Tinggi, walaupun dakwaan Presiden Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) Sim Kui Hian mengenai Najib ‘menjadi Perdana Menteri terbaik’.

“Oleh itu, untuk terus membenarkan beliau (Najib) menyandang anugerah kedua tertinggi negeri ini adalah mencemarkan gelaran Datuk Patinggi Sarawak.

“Malah, ketua-ketua negeri Selangor dan Pulau Pinang telah membatalkan gelaran kehormat yang dianugerahkan kepadanya selepas penyatuan sabitan beliau oleh Mahkamah Persekutuan.”

Chong menambah, walaupun pada 2018, Ketua Negara Seremban telah membatalkan gelaran kehormat yang diberikan kepada Najib dan isterinya Rosmah Mansor apabila kedua-duanya didakwa di mahkamah.

“Oleh itu, saya menyeru Perdana Menteri untuk menasihati Yang di-Pertua Negeri Sarawak supaya membatalkan anugerah Najib,” katanya.

Read Previous

Musa Hitam berkata badan kehakiman Malaysia tidak pernah lebih bebas daripada sekarang

Read Next

Amira Aisya Muda: Hanya Pembangkang bersatu dengan nilai bersama, wawasan boleh diutamakan pada PRU15

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.