The Malaysia Post

Beribu-ribu berhimpun menentang keganasan senjata api di Washington, di seluruh AS

Puluhan ribu penunjuk perasaan dijangka berhimpun di Washington, D.C., dan di seluruh negara pada hari Sabtu, menyeru penggubal undang-undang meluluskan undang-undang yang bertujuan untuk membendung keganasan senjata api berikutan pembunuhan beramai-ramai bulan lalu di sebuah sekolah rendah Texas.

March for Our Lives (MFOL), kumpulan keselamatan senjata api yang diasaskan oleh pelajar yang terselamat dalam pembunuhan beramai-ramai 2018 di sebuah sekolah menengah Parkland, Florida, berkata ia telah merancang lebih daripada 450 perhimpunan untuk hari Sabtu, termasuk acara di New York, Los Angeles dan Chicago .

Perarakan organisasi itu pada 2018 di Washington, beberapa minggu selepas 17 orang terbunuh di Marjory Stoneman Douglas High School di Parkland, membawa ratusan ribu orang ke ibu negara itu untuk menekan Kongres supaya mengambil tindakan perundangan, walaupun pembangkang Republik telah menghalang sebarang had baharu ke atas senjata api. daripada meluluskan Senat AS.

Acara tahun ini di Washington mempunyai mesej ringkas kepada pemimpin politik, menurut penganjur: Ketidaktindakan anda membunuh rakyat Amerika.

“Kami tidak akan lagi membenarkan anda duduk sementara orang terus mati,” Trevon Bosley, ahli lembaga MFOL, berkata dalam satu kenyataan melalui e-mel.

Seorang lelaki bersenjata di Uvalde, Texas, membunuh 19 kanak-kanak dan dua guru pada 24 Mei, 10 hari selepas seorang lagi lelaki bersenjata membunuh 10 orang kulit hitam di sebuah kedai runcit Buffalo, New York dalam serangan perkauman.

Tembakan beramai-ramai terbaharu telah menambah kedekatan baharu kepada perdebatan berterusan negara berkenaan keganasan senjata api, walaupun prospek perundangan persekutuan masih tidak menentu.

Antara dasar lain, MFOL telah menggesa larangan senjata serangan, pemeriksaan latar belakang universal bagi mereka yang cuba membeli senjata api dan sistem pelesenan kebangsaan, yang akan mendaftarkan pemilik senjata api.

Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, kumpulan perunding Senat dwipartisan telah berikrar untuk menyelesaikan perjanjian, walaupun mereka masih belum mencapai persetujuan. Usaha mereka tertumpu pada perubahan yang agak sederhana, seperti memberi insentif kepada negeri-negeri untuk meluluskan undang-undang “bendera merah” yang membenarkan pihak berkuasa menyimpan senjata daripada individu yang dianggap berbahaya kepada orang lain.

Dewan Perwakilan AS yang dikawal oleh Demokrat pada hari Rabu meluluskan satu set langkah keselamatan senjata api yang menyeluruh, tetapi undang-undang itu tidak mempunyai peluang untuk maju di Senat, di mana Republikan telah menentang had senjata api sebagai melanggar hak Pindaan Kedua Perlembagaan AS untuk memegang senjata.

Baca Lagi | Beribu-ribu berhimpun menentang keganasan senjata api di Washington, di seluruh AS

Penceramah di perhimpunan Washington termasuk David Hogg dan X Gonzalez, mangsa terselamat Parkland dan pengasas bersama MFOL; Becky Pringle dan Randi Weingarten, presiden dua kesatuan guru terbesar AS; dan Yolanda King, cucu kepada pemimpin hak sivil Martin Luther King, Jr. Ahli MFOL telah meluangkan masa seminggu untuk bertemu dengan penggubal undang-undang di Washington untuk membincangkan keganasan senjata api. — Reuters

Read Previous

Khairy: Kertas Putih Kesihatan Malaysia akan mencadangkan penubuhan Suruhanjaya Pembaharuan Penjagaan Kesihatan

Read Next

Laporan: Hakim AS menolak saman rogol Cristiano Ronaldo di Las Vegas

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.