The Malaysia Post

Rakaman dramatik serangan geng parang Hong Kong muncul

Gang Clash

Credits: malaysianow

Rakaman dramatik serangan oleh sekumpulan penyerang bersenjatakan parang di salah satu daerah hiburan malam paling sibuk di Hong Kong muncul pada hari Jumaat, ketika media tempatan melaporkan pertempuran yang menyebabkan seorang lelaki cedera ditembak dan dua lagi cedera.

Ditanya mengenai kejadian itu, dilaporkan berlaku pada awal pagi Jumaat, polis Hong Kong mengesahkan kepada AFP bahawa tiga lelaki dimasukkan ke hospital dan tiga lagi lelaki ditahan.

Pada siang hari Jumaat, bahagian jalan berhampiran kawasan popular Lan Kwai Fong telah dikepung oleh pegawai bersenjata, ketika mereka menggeledah sebuah Lexus dengan sisi dan hadapannya renyuk untuk mendapatkan bukti.

Video kamera pemuka, yang lokasi, cap masa dan acaranya sepadan dengan penerangan media tentang pertembungan itu, muncul pada hari Jumaat, walaupun AFP tidak dapat mengesan asal usul sebenar rakaman itu.

Video itu menunjukkan barisan kenderaan berhenti di persimpangan lalu lintas, apabila empat penyerang yang memegang pisau seperti parang keluar dari sebuah kereta yang kelihatan seperti Lexus yang ditinggalkan di tempat kejadian pada hari Jumaat.

Mereka mula menyerang sebuah kereta putih bersebelahan yang berhenti di lampu isyarat.

Ketika lelaki itu memulakan serangan, sebuah van hitam yang diletakkan di belakang kereta putih merempuh kereta penyerang, melanggar sekurang-kurangnya dua penyerang sebelum memecut meninggalkan tempat kejadian.

Beberapa lelaki bersenjatakan pisau lain terserempak ke dalam rangka, tetapi selepas menekan dengan serangan selama beberapa saat, kebanyakan pelaku tiba-tiba berpatah balik dan melarikan diri dari tempat kejadian.

Sumber polis memberitahu South China Morning Post bahawa salah seorang lelaki yang menjadi sasaran dalam serangan itu telah mengeluarkan pistol dan melepaskan tembakan.

Terdapat sejumlah lapan lelaki bersenjatakan pisau yang tiba dengan dua kenderaan, dan dua das tembakan dilepaskan semasa pertempuran itu, lapor SCMP, memetik polis.

Seorang lelaki ditembak di belakang, seorang lagi cedera akibat pisau di kepalanya, dan kedua-dua lelaki itu tidak sedarkan diri ketika dimasukkan ke hospital, lapor media tempatan.

Seorang lagi lelaki dimasukkan ke hospital kerana kecederaan kaki selepas dilanggar sebuah kereta, kata laporan itu.

Baca Lagi | Rakaman dramatik serangan geng parang Hong Kong muncul

Akhbar berita tempatan HK01 berkata, pertembungan itu berpunca daripada pertelingkahan antara dua kumpulan di bar berhampiran, dan serangan berlaku kira-kira jam 2 pagi waktu tempatan (1800 GMT).

Jenayah kekerasan sangat jarang berlaku di Hong Kong, walaupun kumpulan jenayah terancang diketahui beroperasi di bandar itu. — AFP

Read Previous

Menteri undang-undang: Kerajaan hapuskan hukuman mati mandatori, jalankan lebih banyak kajian mengenai hukuman gantian

Read Next

Perbelanjaan kerajaan Singapura untuk projek teknologi baru muncul meningkat lebih daripada dua kali ganda kepada S$2b pada TK2022

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here