The Malaysia Post

Hamzah membidas puak ‘angkuh’ Umno yang menggesa pengundian mengejut, memberi amaran bahawa Perikatan mungkin ‘mengambil alih’ kawalan negara

Setiausaha Agung Perikatan Nasional (PN) Datuk Seri Hamzah Zainudin dilaporkan telah mengingatkan mereka dalam Umno yang mendesak pemilihan mengejut bahawa parti terakhir itu tidak akan dapat membentuk kerajaan tanpa sokongan gabungannya.

Beliau dipetik oleh Free Malaysia Today memberi amaran bahawa PN tidak akan teragak-agak untuk “mengambil alih kawalan” jika terdapat gesaan berterusan daripada Umno untuk pilihan raya umum ke-15 (PRU15) awal.

“Kepada semua pihak yang meminta kami menarik sokongan kepada perdana menteri [Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob], jangan berbangga.

“Dia bukan presiden parti [Umno]. Dia naib presiden tetapi dia menjadi perdana menteri — dengan sokongan PN,” Hamzah dilaporkan memberitahu perwakilan pada kongres pertama Parti Pribumi Bersatu Malaysia bahagian Wilayah Persekutuan lewat malam tadi.

Portal itu juga melaporkan bahawa Hamzah memberi amaran kepada mereka yang “bangga dan angkuh” dalam Umno supaya bersikap realistik mengenai berapa banyak kerusi yang boleh mereka menangi jika pengundian mengejut diadakan.

Beliau mempersoalkan sama ada Umno benar-benar mengira jumlah yang boleh mereka perolehi, dengan mendakwa Umno tidak boleh mempunyai lebih daripada 50 kerusi.

Beliau turut mempersoalkan mereka dalam Umno yang mahu mencabar PN.

“Jika begini cara pemimpin mereka, kami akan bangkit bersama sekutu kami dalam PN dan mengambil alih kawalan negara ini.” kata ahli parlimen Larut itu.

Umno serta parti politik lain telah bersiap sedia untuk PRU15 selepas Rang Undang-undang anti-lompat diluluskan di Parlimen bulan lepas.

Bulan lalu, pengarah pilihan raya Barisan Nasional Datuk Seri Mohamad Hasan dilaporkan berkata masa terbaik untuk mengadakan PRU15 ialah Oktober atau awal November.

Bagaimanapun, beliau berkata isyarat yang betul perlu disampaikan kepada Ismail Sabri, sebagai perdana menteri, untuk mencari masa yang sesuai untuk mengadakan pilihan raya umum akan datang.

Baca Lagi | Hamzah membidas puak ‘angkuh’ Umno yang menggesa pengundian mengejut, memberi amaran bahawa Perikatan mungkin ‘mengambil alih’ kawalan negara

Perdana menteri mempunyai hak prerogatif untuk memanggil pilihan raya pada bila-bila masa walaupun pilihan raya umum akan datang tidak ditetapkan sehingga September 2023.

Read Previous

Pengusaha meramalkan beribu-ribu kedai ‘mamak’ di seluruh negara akan berlipat ganda menjelang akhir tahun akibat kekurangan pekerja

Read Next

Pelakon Anne Heche meninggal dunia selepas sokongan hayat dimatikan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.