The Malaysia Post

Pelakon Anne Heche meninggal dunia selepas sokongan hayat dimatikan

Pelakon Hollywood Anne Heche telah diisytiharkan mati secara sah, seminggu selepas dia merempuh keretanya ke dalam bangunan Los Angeles, kata seorang jurucakap semalam.

Heche, 53, telah koma di hospital dengan kecederaan otak yang teruk sejak perlanggaran api pada 5 Ogos.

Setelah kehilangan semua fungsi otak, dia “mati secara sah mengikut undang-undang California,” walaupun jantungnya masih berdegup kencang apabila keluarganya mengekalkan tubuhnya pada sokongan hidup sambil meneroka pendermaan organ, jurucakap Holly Baird memberitahu AFP.

“Hari ini kami kehilangan cahaya terang, jiwa yang baik dan paling gembira, ibu yang penyayang, dan kawan yang setia,” kata keluarga itu dalam satu kenyataan bersama.

“Anne akan sangat dirindui tetapi dia hidup melalui anak lelakinya yang cantik, badan kerja ikoniknya, dan advokasinya yang bersemangat.

“Keberaniannya untuk sentiasa berdiri dalam kebenarannya, menyebarkan mesej cinta dan penerimaannya, akan terus memberi impak yang berkekalan.”

Heche, yang terkenal dengan filem tahun 1990-an Donnie Brasco dan Six Days, Seven Nights serta hubungan berprofil tinggi dengan hos rancangan bual bicara Ellen DeGeneres, merempuh keretanya ke sebuah rumah dua tingkat di kejiranan Mar Vista di Los Angeles.

Perlanggaran ganas itu mengakibatkan “kompromi struktur dan… kebakaran besar” di tempat kejadian, menurut Jabatan Bomba Los Angeles.

Kebakaran berikutnya mengambil masa 59 anggota bomba lebih sejam untuk mengawal dan memadamkan sepenuhnya, kata jabatan itu.

Media tempatan melaporkan Khamis bahawa ujian awal darah Heche telah kembali positif untuk narkotik, walaupun lebih banyak diperlukan untuk memastikan ubat itu tidak diberikan semasa rawatannya.

Saluran gosip selebriti TMZ

memetik sumber polis yang tidak dinamakan, berkata Heche telah diuji positif untuk kokain dan fentanyl, dengan yang kedua kadangkala digunakan untuk melegakan kesakitan dalam tetapan klinikal.

Heche menjadi terkenal dengan peranannya dalam sinetron Another World, yang mana dia memenangi Daytime Emmy pada tahun 1991.

Dia telah dicalonkan untuk anugerah Tony untuk penampilannya dalam Twentieth Century di Broadway pada tahun 2004.

Baca agi | Pelakon Anne Heche meninggal dunia selepas sokongan hayat dimatikan

“Abang saya, Atlas dan saya kehilangan Ibu kami,” kata anak lelaki Heche, Homer Laffoon dalam satu kenyataan berasingan.

“Semoga ibu saya bebas daripada kesakitan dan mula meneroka apa yang saya suka bayangkan sebagai kebebasan abadinya,” tulisnya. ― AFP

Read Previous

Hamzah membidas puak ‘angkuh’ Umno yang menggesa pengundian mengejut, memberi amaran bahawa Perikatan mungkin ‘mengambil alih’ kawalan negara

Read Next

PM berkata Parlimen akan dibubarkan jika tinjauan pengundi memihak kepada BN

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.