The Malaysia Post

PM berkata Parlimen akan dibubarkan jika tinjauan pengundi memihak kepada BN

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata beliau akan membubarkan Parlimen bagi memberi laluan kepada pilihan raya umum ke-15 (PRU15) jika kajian Wanita Barisan Nasional (BN) menunjukkan pengundi memihak kepada gabungan itu.

“Bukannya saya tidak mempercayai orang lain, tetapi laporan tinjauan oleh sayap wanita ini biasanya tepat. Dan jika saya mendapat laporan penuh mengenai sikap pengundi daripada Wanita (BN) menunjukkan BN akan menang (PRU15), saya akan membubarkan Parlimen,” kata perdana menteri pada “Bicara Hati Perdana Menteri” pada konvensyen Wanita BN di sini hari ini.

Ismail Sabri berkata kaji selidik Wanita BN tidak seharusnya terhad kepada penyokong BN tetapi juga perlu meliputi pakatan lain dan penjaga pagar.

Beliau berkata ini akan membolehkan BN menilai kekuatan sebenar sebelum melangkah ke PRU15 dengan matlamat untuk memenangi dan membentuk kerajaan sendiri.

“Sebab itu saya berikan tugas ini kepada semua komponen Wanita dan bukan Wanita Umno sahaja. Matlamat kami adalah untuk menang dan mentadbir; Jika laporan itu baik, Lima Terbaik (Umno) akan membincangkan kemungkinan untuk membubarkan Parlimen,” kata naib presiden Umno itu pada sidang media selepas sesi Bicara Hati Perdana Menteri.

Perdana menteri juga berkata Wanita BN perlu terus membantu kerajaan menyebarkan maklumat ke akar umbi.

Beliau berkata parti pembangkang sedang memutar belit fakta dan jentera Wanita perlu memainkan peranan untuk memperbetulkan kenyataan tidak tepat itu.

“Dalam pilihan raya umum, bukan emosi tetapi fakta yang akan menentukan kemenangan. Hari ini kita melihat tekanan terhadap kerajaan semakin meningkat. Yang penting bagaimana kita membalas; ia tidak sepatutnya dibiarkan tanpa disangkal,” tambahnya.

Beliau berkata Wanita BN perlu diperkasakan bagi menghadapi senario politik yang semakin mencabar.

Wanita BN juga diingatkan supaya tidak memandang rendah keupayaan lawannya.

“Saya yakin dengan semangat Wanita BN, kita boleh mengekalkan kuasa dengan kerjasama Wanita (BN),” katanya.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Pelakon Anne Heche meninggal dunia selepas sokongan hayat dimatikan

Read Next

Malaysia adalah negara termurah di dunia untuk membeli Galaxy Z Fold 4 dan Flip 4

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.