Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Pemimpin Umno, termasuk ketua menteri, tiba untuk perjumpaan parti mengenai krisis Melaka

Abdul Rauf Yusoh

Pemimpin kanan Umno mula tiba di ibu pejabat parti di sini untuk mesyuarat dewan tertinggi untuk memutuskan kedudukan mereka mengenai pilihan raya negeri di Melaka.

Antara yang dilihat memasuki Menara Dato Onn di sini termasuk Speaker DUN Melaka dan Pengerusi Jawatankuasa Perhubungan Umno Melaka, Datuk Seri Abdul Rauf Yusoh dan ketua menteri sementara Datuk Seri Sulaiman Md Ali yang kedua-duanya berjalan sekitar jam 8.20 malam.

Dipercayai pertemuan itu dijadualkan pada pukul 8 malam.

Awal hari ini, ahli majlis tertinggi Umno Tan Sri Annuar Musa mengatakan parti itu akan memutuskan malam ini sama ada akan bertanding dalam pilihan raya negeri secara bebas dengan Barisan Nasional atau sebagai sebahagian daripada gabungan yang lebih besar.

Ini berlaku walaupun Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi semalam mengumumkan bahawa parti dan BN akan berdiri sendiri dalam pilihan raya Melaka, tanpa PAS atau Bersatu yang merupakan sekutu nominal.

Kenyataan Ahmad Zahid telah mempersoalkan panjang umur piagam Muafakat Nasional parti itu dengan PAS, sebuah persekutuan yang terburu-buru yang terbentuk antara parti-parti itu setelah Barisan Nasional dikalahkan pada pilihan raya 2018.

Pemimpin yang dilihat tiba lebih awal termasuk Naib Presiden Umno, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, Ahli Parlimen Pasir Salak, Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman, Ahli Parlimen Baling, Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahman, Ahli Parlimen Jelebu, Datuk Seri Jalaluddin Alias ​​dilihat memasuki bangunan itu tepat selepas pukul 8 malam.

Ini diikuti oleh Timbalan Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Bung Moktar Radin, Menteri Besar Perak, Datuk Saarani Mohamad, Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Zahidi Zainul Abidin, dan Ahli Parlimen Lenggong, Datuk Seri Shamsul Anuar Nasarah, dan anggota eksekutif negeri Pahang, Datuk Shakar Samsudin.

Ahmad Zahid dan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob tidak dilihat masuk dari lobi utama tetapi dipercayai memasuki bangunan itu melalui pintu masuk ruang bawah tanah jauh dari akhbar.

Keperluan untuk pemerintahan negara baru, yang akan menjadi yang ketiga dalam bertahun-tahun di Melaka, dipicu oleh penarikan sokongan untuk Sulaiman Md Ali Umno oleh empat ADUN, menyebabkan dia kehilangan majoriti.

Keempatnya ialah Datuk Seri Idris Haron (Sungai Udang), Datuk Noor Azman Hassan (Pantai Kundur), Datuk Noor Effandi Ahmad (Telok Mas), dan Datuk Norhizam Hassan Baktee (Pengkalan Batu).

Baca Lagi | Umno masih belum memutuskan sama ada akan bertanding dalam pemilihan Melaka

Idris, bekas ketua menteri, dan Noor Azman kemudian dipecat oleh Umno kerana mengkhianati pemerintah pimpinan BN, sementara Noor Effandi juga diberhentikan oleh Parti Pribumi Bersatu Malaysia. Norhizam, sebelumnya dari DAP, adalah bebas.

Berikutan pengunduran mereka, Gabenor Melaka Tun Mohd Ali Rustam menyetujui pembubaran DUN, yang mencetuskan syarat untuk mengadakan pilihan raya dalam 60 hari.

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

More Stories

Datuk Seri Wee Ka Siong

Menteri pengangkutan: Harga purata tiket penerbangan ke Sarawak RM360, boleh dikurangkan

Harga purata tiket penerbangan dari Kuala Lumpur ke Kuching, Sarawak antara 11 dan 31 Disember 2021 ialah RM360, berdasarkan pemantauan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom), persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini. Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee…

Datuk Seri Hamzah Zainudin

KDN terima laporan kartel imigresen melibatkan kakitangan jabatan

Kementerian Dalam Negeri hari ini mendedahkan pihaknya menerima laporan mengenai kewujudan aktiviti kartel melibatkan anggota Jabatan Imigresen berhubung hal imigresen, kata menterinya Datuk Seri Hamzah Zainudin. Beliau berkata penglibatan kartel itu bukan sahaja berkaitan kenaikan…

Rexy Mainaky

Rexy melapor diri untuk hari pertama sebagai timbalan pengarah kejurulatihan BAM

Bekas juara dunia badminton dan pemenang pingat emas Olimpik, Rexy Mainaky melapor diri sebagai timbalan pengarah kejurulatihan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) hari ini dan berkongsi petua dengan kakitangan kejurulatihan tentang cara menguruskan prestasi caj mereka.…

Related Videos

Logo

Sertai surat berita kami

Dapatkan artikel terkini, pekerjaan, hadiah-hadiah percuma, berita hiburan yang dihantar terus ke peti masuk anda

Sebanyak 170000 pelanggan berada di sini