The Malaysia Post

Pemimpin Umno, termasuk ketua menteri, tiba untuk perjumpaan parti mengenai krisis Melaka

Pemimpin kanan Umno mula tiba di ibu pejabat parti di sini untuk mesyuarat dewan tertinggi untuk memutuskan kedudukan mereka mengenai pilihan raya negeri di Melaka.

Antara yang dilihat memasuki Menara Dato Onn di sini termasuk Speaker DUN Melaka dan Pengerusi Jawatankuasa Perhubungan Umno Melaka, Datuk Seri Abdul Rauf Yusoh dan ketua menteri sementara Datuk Seri Sulaiman Md Ali yang kedua-duanya berjalan sekitar jam 8.20 malam.

Dipercayai pertemuan itu dijadualkan pada pukul 8 malam.

Awal hari ini, ahli majlis tertinggi Umno Tan Sri Annuar Musa mengatakan parti itu akan memutuskan malam ini sama ada akan bertanding dalam pilihan raya negeri secara bebas dengan Barisan Nasional atau sebagai sebahagian daripada gabungan yang lebih besar.

Ini berlaku walaupun Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi semalam mengumumkan bahawa parti dan BN akan berdiri sendiri dalam pilihan raya Melaka, tanpa PAS atau Bersatu yang merupakan sekutu nominal.

Kenyataan Ahmad Zahid telah mempersoalkan panjang umur piagam Muafakat Nasional parti itu dengan PAS, sebuah persekutuan yang terburu-buru yang terbentuk antara parti-parti itu setelah Barisan Nasional dikalahkan pada pilihan raya 2018.

Pemimpin yang dilihat tiba lebih awal termasuk Naib Presiden Umno, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, Ahli Parlimen Pasir Salak, Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman, Ahli Parlimen Baling, Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahman, Ahli Parlimen Jelebu, Datuk Seri Jalaluddin Alias ​​dilihat memasuki bangunan itu tepat selepas pukul 8 malam.

Ini diikuti oleh Timbalan Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Bung Moktar Radin, Menteri Besar Perak, Datuk Saarani Mohamad, Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Zahidi Zainul Abidin, dan Ahli Parlimen Lenggong, Datuk Seri Shamsul Anuar Nasarah, dan anggota eksekutif negeri Pahang, Datuk Shakar Samsudin.

Ahmad Zahid dan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob tidak dilihat masuk dari lobi utama tetapi dipercayai memasuki bangunan itu melalui pintu masuk ruang bawah tanah jauh dari akhbar.

Keperluan untuk pemerintahan negara baru, yang akan menjadi yang ketiga dalam bertahun-tahun di Melaka, dipicu oleh penarikan sokongan untuk Sulaiman Md Ali Umno oleh empat ADUN, menyebabkan dia kehilangan majoriti.

Keempatnya ialah Datuk Seri Idris Haron (Sungai Udang), Datuk Noor Azman Hassan (Pantai Kundur), Datuk Noor Effandi Ahmad (Telok Mas), dan Datuk Norhizam Hassan Baktee (Pengkalan Batu).

Baca Lagi | Umno masih belum memutuskan sama ada akan bertanding dalam pemilihan Melaka

Idris, bekas ketua menteri, dan Noor Azman kemudian dipecat oleh Umno kerana mengkhianati pemerintah pimpinan BN, sementara Noor Effandi juga diberhentikan oleh Parti Pribumi Bersatu Malaysia. Norhizam, sebelumnya dari DAP, adalah bebas.

Berikutan pengunduran mereka, Gabenor Melaka Tun Mohd Ali Rustam menyetujui pembubaran DUN, yang mencetuskan syarat untuk mengadakan pilihan raya dalam 60 hari.

Read Previous

PM Singapura menerima kos hampir S $ 88,000 setelah memenangi saman fitnah

Read Next

Survei IPSOS : Rakyat Malaysia sangat mempercayai doktor, paling tidak ahli politik

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.