The Malaysia Post

Survei IPSOS : Rakyat Malaysia sangat mempercayai doktor, paling tidak ahli politik

IPSOS

Credits: media

Satu tinjauan baru-baru ini menunjukkan bahawa doktor adalah profesion yang paling dipercayai di Malaysia – mengatasi guru yang menduduki tempat teratas pada tahun 2019 – sementara rakyat Malaysia paling sedikit mempercayai ahli politik.

Tinjauan yang bertajuk Trust in Profions oleh penganalisis pasaran Ipsos berkongsi bahawa doktor memegang tempat teratas untuk profesi yang paling dipercayai, dengan 68 peratus rakyat Malaysia menganggap mereka boleh dipercayai, diikuti oleh guru (65 peratus), saintis (57 persen), angkatan bersenjata (52 peratus) dan hakim (49 peratus).

Ipsos menyatakan bahawa dunia juga sangat mempercayai doktor.

Berdasarkan tinjauan globalnya, firma penyelidikan pasaran antarabangsa mengatakan 64 peratus orang di seluruh dunia menganggap doktor sebagai profesi yang paling dipercayai.

Para saintis berada di tempat kedua dengan 61 persen, dan guru di tempat ketiga dengan 55 persen pada skala global.

“Ketika negara ini berusaha mengatasi wabah ini, semua lapisan masyarakat terpaksa berperan dalam proses pemulihan. Kepercayaan adalah unsur utama dalam memfasilitasi tindak balas yang luas, berikut kepercayaan yang dimiliki oleh orang biasa dalam profesion terkemuka masyarakat.

“Lebih ramai rakyat Malaysia berinteraksi dengan sistem penjagaan kesihatan daripada sebelumnya, dan ini tercermin pada doktor yang mengatasi guru sebagai profesion yang paling dipercayai,” kata Lars Erik Lie, pengarah bersekutu jabatan urusan awam Ipsos, dalam satu kenyataan mengenai penemuan tinjauan yang dikeluarkan hari ini. .

Tinjauan itu juga mendapati bahawa ahli politik memegang margin kepercayaan terendah di kalangan masyarakat, dengan hanya 19 peratus rakyat Malaysia menganggap mereka boleh dipercayai.

Profesi kedua dan ketiga paling rendah dipercaya adalah menteri dengan 24 persen, dan tepat di atasnya, eksekutif pengiklanan, pada 26 persen.

Ipsos mendapati persepsi rakyat Malaysia mengenai ahli politiknya adalah profesion paling tidak boleh dipercayai yang dikongsi oleh rakan sejawat mereka di seluruh dunia, memegang penilaian kepercayaan 10 peratus, diikuti oleh menteri dengan 14 peratus dan eksekutif pengiklanan dengan 15 peratus.

Baca Lagi | Mahkamah membebaskan dan melepaskan jurujual yang dituduh memandu secara sembrono

“Di hujung skala yang lain, ahli politik paling tidak boleh dipercayai – itulah yang berlaku di seluruh dunia, dan juga di Malaysia.

“Sama seperti profesional perawatan kesihatan, ahli politik dan menteri pemerintah telah menjadi wajah yang terlihat sepanjang wabak ini, tanpa menuai manfaat yang sama dari segi kepercayaan terhadap profesion mereka,” kata Lie.

Read Previous

Pemimpin Umno, termasuk ketua menteri, tiba untuk perjumpaan parti mengenai krisis Melaka

Read Next

Anda membahayakan orang lain, PM Ismail Sabri memberitahu guru yang tidak divaksinasi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here