Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Survei IPSOS : Rakyat Malaysia sangat mempercayai doktor, paling tidak ahli politik

IPSOS

Satu tinjauan baru-baru ini menunjukkan bahawa doktor adalah profesion yang paling dipercayai di Malaysia – mengatasi guru yang menduduki tempat teratas pada tahun 2019 – sementara rakyat Malaysia paling sedikit mempercayai ahli politik.

Tinjauan yang bertajuk Trust in Profions oleh penganalisis pasaran Ipsos berkongsi bahawa doktor memegang tempat teratas untuk profesi yang paling dipercayai, dengan 68 peratus rakyat Malaysia menganggap mereka boleh dipercayai, diikuti oleh guru (65 peratus), saintis (57 persen), angkatan bersenjata (52 peratus) dan hakim (49 peratus).

Ipsos menyatakan bahawa dunia juga sangat mempercayai doktor.

Berdasarkan tinjauan globalnya, firma penyelidikan pasaran antarabangsa mengatakan 64 peratus orang di seluruh dunia menganggap doktor sebagai profesi yang paling dipercayai.

Para saintis berada di tempat kedua dengan 61 persen, dan guru di tempat ketiga dengan 55 persen pada skala global.

“Ketika negara ini berusaha mengatasi wabah ini, semua lapisan masyarakat terpaksa berperan dalam proses pemulihan. Kepercayaan adalah unsur utama dalam memfasilitasi tindak balas yang luas, berikut kepercayaan yang dimiliki oleh orang biasa dalam profesion terkemuka masyarakat.

“Lebih ramai rakyat Malaysia berinteraksi dengan sistem penjagaan kesihatan daripada sebelumnya, dan ini tercermin pada doktor yang mengatasi guru sebagai profesion yang paling dipercayai,” kata Lars Erik Lie, pengarah bersekutu jabatan urusan awam Ipsos, dalam satu kenyataan mengenai penemuan tinjauan yang dikeluarkan hari ini. .

Tinjauan itu juga mendapati bahawa ahli politik memegang margin kepercayaan terendah di kalangan masyarakat, dengan hanya 19 peratus rakyat Malaysia menganggap mereka boleh dipercayai.

Profesi kedua dan ketiga paling rendah dipercaya adalah menteri dengan 24 persen, dan tepat di atasnya, eksekutif pengiklanan, pada 26 persen.

Ipsos mendapati persepsi rakyat Malaysia mengenai ahli politiknya adalah profesion paling tidak boleh dipercayai yang dikongsi oleh rakan sejawat mereka di seluruh dunia, memegang penilaian kepercayaan 10 peratus, diikuti oleh menteri dengan 14 peratus dan eksekutif pengiklanan dengan 15 peratus.

Baca Lagi | Mahkamah membebaskan dan melepaskan jurujual yang dituduh memandu secara sembrono

“Di hujung skala yang lain, ahli politik paling tidak boleh dipercayai – itulah yang berlaku di seluruh dunia, dan juga di Malaysia.

“Sama seperti profesional perawatan kesihatan, ahli politik dan menteri pemerintah telah menjadi wajah yang terlihat sepanjang wabak ini, tanpa menuai manfaat yang sama dari segi kepercayaan terhadap profesion mereka,” kata Lie.

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

More Stories

Datuk Seri Wee Ka Siong

Menteri pengangkutan: Harga purata tiket penerbangan ke Sarawak RM360, boleh dikurangkan

Harga purata tiket penerbangan dari Kuala Lumpur ke Kuching, Sarawak antara 11 dan 31 Disember 2021 ialah RM360, berdasarkan pemantauan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom), persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini. Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee…

Datuk Seri Hamzah Zainudin

KDN terima laporan kartel imigresen melibatkan kakitangan jabatan

Kementerian Dalam Negeri hari ini mendedahkan pihaknya menerima laporan mengenai kewujudan aktiviti kartel melibatkan anggota Jabatan Imigresen berhubung hal imigresen, kata menterinya Datuk Seri Hamzah Zainudin. Beliau berkata penglibatan kartel itu bukan sahaja berkaitan kenaikan…

Rexy Mainaky

Rexy melapor diri untuk hari pertama sebagai timbalan pengarah kejurulatihan BAM

Bekas juara dunia badminton dan pemenang pingat emas Olimpik, Rexy Mainaky melapor diri sebagai timbalan pengarah kejurulatihan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) hari ini dan berkongsi petua dengan kakitangan kejurulatihan tentang cara menguruskan prestasi caj mereka.…

Related Videos

Logo

Sertai surat berita kami

Dapatkan artikel terkini, pekerjaan, hadiah-hadiah percuma, berita hiburan yang dihantar terus ke peti masuk anda

Sebanyak 170000 pelanggan berada di sini