The Malaysia Post

Anda membahayakan orang lain, PM Ismail Sabri memberitahu guru yang tidak divaksinasi

ismail sabri

Credits: img.scmp.com

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menasihati guru yang belum diberi vaksin terhadap Covid-19 agar segera mendapatkan vaksin tersebut untuk melindungi diri dan pelajar mereka.

Walaupun vaksinasi tidak diwajibkan untuk guru, katanya, mereka berisiko meningkatkan jangkitan kerana mereka akan menghadapi murid mereka ketika sesi pengajaran dan pembelajaran tatap muka (PdP) dimulakan.

“Sebagai contoh, guru sekolah dasar yang belum diberi vaksin, mereka membahayakan siswa mereka, dan juga rakan guru mereka (kerana dijangkiti). Itulah sebabnya Kementerian Pendidikan tegas.

“Sekiranya kita tidak diberi vaksin dan kehadiran kita dapat membahayakan orang lain, maka kita harus mengambil tanggungjawab untuk melindungi rakan sekerja kita dan yang lebih penting lagi, para pelajar,” tambahnya.

Perdana Menteri berkata demikian pada majlis penyampaian komputer kepada pelajar di kawasan Parlimen Bera di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Bera Bandar 32 di sini hari ini.

Turut hadir ialah Pengarah Pendidikan Pahang Mohammad Rosli Abdul Rahman.

Menurut Ismail Sabri, guru yang tidak mendapat vaksin tidak akan dapat menikmati hak istimewa yang diberikan kepada mereka yang telah diberi vaksin, seperti perjalanan antara negeri.

Mengenai penyampaian peranti IT kepada para pelajar hari ini, Ismail Sabri, yang merupakan Anggota Parlimen Bera, mengatakan bahawa dia berharap dapat membantu para pelajar untuk terus meningkat dalam pelajaran mereka.

“Kami harap mereka menggunakan peranti ini dengan betul dan menggunakannya sepenuhnya untuk membantu mereka cemerlang dalam pelajaran mereka, dan sekarang mereka mempunyai peranti tersebut, akses Internet adalah penting, dan untuk itu, saya telah mengarahkan pihak yang terlibat untuk meningkatkan (liputan Internet) di kawasan di mana akses Internet tidak memuaskan, “tambahnya.

Sementara itu, Mohammad Rosli mengatakan, 98 peratus guru di Pahang telah divaksinasi, sementara 88 peratus pelajar berusia antara 12 hingga 17 tahun juga telah divaksinasi.

Dia juga mengatakan 167 pelajar di Pahang kehilangan ibu bapa mereka kepada Covid-19.

Mengenai penyampaian peranti IT, katanya, ia mensasarkan 11.052 pelajar di 132 sekolah, dan sejauh ini, 9,429 daripadanya, atau 92 persen, telah menerima mereka.

Yang lain akan menerimanya secara berperingkat, tambahnya.

Penerima hari ini termasuk M. Kushla Kumari, 15, SMK Bera Bandar 32, mengatakan akan lebih senang baginya menjalankan pengajaran dan pembelajaran di rumahnya (PdPR) sekarang apabila dia mempunyai “alatnya sendiri.

Baca Lagi | Anda membahayakan orang lain, PM Ismail Sabri memberitahu guru yang tidak divaksinasi

Jika tidak, saya harus berkongsi telefon pintar untuk melakukan PdPR dengan dua adik beradik saya, ”kata gadis yang ditemani ibunya, R. Kasthuri, 42.

Penerima lain ialah Nor Afiqah Shafinaz Abdullah, 15, dari Felda Sebertak di sini, yang mengatakan bahawa dia akan menggunakan alat ini dengan sebaik-baiknya untuk membantunya dalam pelajarannya.

Read Previous

Survei IPSOS : Rakyat Malaysia sangat mempercayai doktor, paling tidak ahli politik

Read Next

Indonesia menjulang Piala Thomas sekali lagi setelah hampir dua dekad

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here