The Malaysia Post

Mahkamah membebaskan dan melepaskan jurujual yang dituduh memandu secara sembrono

Sam Ke Ting

Credits: malaymail

Mahkamah Majistret, di sini, hari ini membebaskan dan melepaskan seorang jurujual dengan memandu secara sembrono yang mengakibatkan kematian lapan remaja dengan basikal yang diubah suai, yang biasanya dikenali sebagai “basikal lajak”, empat tahun lalu.

Majistret Siti Hajar Ali membuat keputusan itu setelah memutuskan bahawa pihak pendakwaan gagal membuktikan kes terhadap Sam Ke Ting, 26, tanpa keraguan yang munasabah.

“Setelah memeriksa semua bukti yang dikemukakan dan mempertimbangkan pengajuan wakil jaksa penuntut umum dan peguam tertuduh di akhir kes pembelaan, timbul keraguan yang wajar.

“Oleh itu, telah diputuskan bahawa pihak pendakwaan gagal membuktikan kes tersebut tanpa keraguan yang munasabah. Oleh itu, tertuduh dibebaskan dan dibebaskan pada akhir kes pembelaan, ”katanya.

Dalam penghakimannya, Siti Hajar mengatakan keputusannya mengambil kira keterangan yang wajar dari tertuduh bahawa dia tidak mengetahui tentang aktiviti menunggang basikal yang diubah suai di daerah itu dan bahawa tidak ada amaran mengenai kegiatan tersebut.

Majistret juga mendapati bahawa keterangan tertuduh bahawa dia berada di lorong paling kiri lokasi kejadian di Jalan Lingkaran Dalam juga sesuai dengan hasil kajian yang dilakukan oleh Institut Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS), yang mendapati kenderaan tertuduh dipandu sejauh 44.5 kilometer (km) atau 75.8 km sejam.

Mahkamah juga memerintahkan supaya lesen memandu yang ditangguhkan dikembalikan kepadanya (Sam) dengan segera.

Pada 18 Februari tahun ini, Mahkamah Tinggi memerintahkan Sam untuk membela diri setelah pihak pendakwaan membuktikan kes prima facie terhadap tertuduh, dengan itu mengetepikan perintah yang dibuat oleh Mahkamah Majistret pada bulan Oktober 2019 untuk membebaskan dan melepaskannya.

Pada 28 Oktober 2019, Mahkamah Majistret Johor Baru membebaskan dan melepaskan jurujual tuduhan itu.

Sam yang pada masa kejadian berusia 22 tahun, dituduh memandu kereta dengan nombor pendaftaran JQB 9984 di Jalan Lingkaran Dalam, di sini, secara sembrono atau berbahaya, mengakibatkan kematian lapan penunggang basikal pada jam 3.20 pagi pada 18 Februari 2017 .

Lapan mangsa ialah Mohamad Azrie Danish Zulkefli, 14 (ketika kejadian), Muhamad Shahrul Izzwan Azzuraimie, 14; Muhammad Firdauz Danish Mohd Azhar, 16; Fauzan Halmijan, 13; Mohamad Azhar Amir, 16; Muhammad Harith Iskandar Abdullah, 14; Muhammad Shahrul Nizam Marudin, 14 dan Haizad Kasrin, 16.

Sam didakwa mengikut Seksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Akta 333) yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 10 tahun dan denda RM20,000, jika sabit kesalahan.

Read Previous

Abang kepada Ismail Sabri melancarkan parti politik baru – KUASA

Read Next

Dubai menghantar 13 tan ubat, bantuan makanan ke Afghanistan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here