The Malaysia Post

Abang kepada Ismail Sabri melancarkan parti politik baru – KUASA

Parti politik yang baru dilancarkan, Parti Kuasa Rakyat atau Kuasa dilaporkan telah dilancarkan hari ini dengan mengawasi pilihan raya umum ke-15.

Pesta ini dipimpin oleh Kamarazaman Yaakob, bekas anggota Parti Sosialis Rakyat Malaysia dan juga abang kepada Perdana Menteri Tan Sri Ismail Sabri Yaakob, yang berikrar akan memperjuangkan perjuangan orang biasa.

Seperti yang dilaporkan oleh Free Malaysia Today, Kamaruzaman, yang merupakan presiden pro-parti itu, mengatakan Kuasa akan terbuka untuk semua etnik dan rakyat Malaysia Timur.

Dia mengatakan pihaknya akan mendesak untuk mendapatkan pendidikan, perumahan dan kesihatan percuma serta pekerjaan untuk isi rumah 40 persen bawah (B40) dan 40 persen pertengahan (M40).

Selain itu, Kuasa juga berusaha untuk menghapuskan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) dan menggantinya dengan biasiswa untuk kumpulan B40 dan M40.

Kamaruzaman menambah bahawa parti itu juga akan memberikan autonomi kepada anggota Sabah dan Sarawak.

“Mereka tidak hanya akan diberi kebebasan untuk memutuskan kepemimpinan mereka di tingkat negeri tetapi juga perwakilan mereka di tingkat pusat untuk mengisi kuota, yang merangkumi jawatan timbalan dan naib presiden,” katanya dalam ucapannya pada acara pelancaran pesta itu hari ini.

Ahli jawatankuasa pro-tem parti yang lain termasuk bekas Ahli Parlimen Padang Serai, N Gobalakrishnan, anggota G25 Nik Abdul Aziz Nik Hassan, Gabriel Walter, Datuk Mohamad Nasir Saludin, bekas ketua Amanah Pahang Hamzah Jaaffar, Datuk Anas Yusof Sulaiman, Sahandri Gani Hamzah, Helmi Ibrahim, Razali Abd Razak, Suharmili Rosle dan bekas anggota MCA Ching Eu Boon.

Kamaruzaman, tidak seperti keluarganya yang merupakan ahli Umno seumur hidup, adalah mantan presiden Kesatuan Mahasiswa Universiti Malaya dan mengambil bahagian dalam demonstrasi Baling 1974 untuk memprotes kenaikan harga getah.

Baca Lagi | Shafie mendakwa anggota parlimen Sabah yang berhenti dari Warisan menawarkan rasuah kepada ADUN lain

Dia juga merupakan salah seorang yang kemudian ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) yang kini tidak berfungsi bersama dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Read Previous

Pemenang Hadiah Nobel Ressa mengatakan penghargaan adalah untuk ‘semua wartawan’

Read Next

Mahkamah membebaskan dan melepaskan jurujual yang dituduh memandu secara sembrono

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.