The Malaysia Post

Shafie mendakwa anggota parlimen Sabah yang berhenti dari Warisan menawarkan rasuah kepada ADUN lain

Datuk Seri Shafie Apdal

Credits: borneotoday

Presiden Parti Warisan Sabah (Warisan) Datuk Seri Shafie Apdal hari ini mendakwa bahawa ADUN Sindumin, Datuk Yusof Yacob yang baru-baru ini keluar dari partinya semalam telah menawarkan rasuah kepada ADUN Warisan yang lain untuk juga berhenti dan bergabung dengan Gabungan Rakyat Sabah (GRS).

“Kami diberitahu oleh beberapa anggota dewan undangan negeri Parti Warisan bahawa dia (Yusof) mempengaruhi mereka untuk meninggalkan parti dan bahkan menawarkan sejumlah besar wang untuk bergabung dengan parti GRS,” kata mantan ketua menteri itu dalam satu kenyataan.

“Warisan tidak pernah berkompromi dan sangat menentang budaya melompat parti dengan cara memberi rasuah dari segi wang dan pangkat, baik di peringkat pemerintah negeri atau pusat,” tambahnya.

Shafie juga menafikan tuduhan bahawa dia telah memberikan restu untuk Yusof pergi, dan itu adalah keputusan peribadi Yusof.

Bagaimanapun, Shafie mengatakan bahawa kejadian itu menunjukkan bahawa Warisan adalah parti Pembangkang yang cekap dan efektif dalam berperanan sebagai bentuk perimbangan terhadap pemerintah ketika GRS telah mempengaruhi anggota Warisan untuk bergabung dengan mereka.

Dia menambah GRS kini terjebak dalam krisis politik dengan sekutunya, iaitu Umno dan Bersatu akibatnya Sabah dibiarkan tanpa arah.

“Warisan masih merupakan parti politik terkuat di negeri Sabah, dengan sokongan 20 anggota dewan undangan negeri. Tidak ada pihak lain yang mempunyai kekuatan sedemikian di peringkat negeri.

“Dengan kekuatan dan rekod pentadbiran yang ada yang dimiliki Warisan ketika memimpin kerajaan negeri, kami yakin Warisan akan menjadi pilihan utama pengundi pada pilihan raya akan datang,” katanya.

Semalam, Dr Yusof mengumumkan pengunduran dirinya dari Warisan mengisytiharkan dirinya sebagai penggubal undang-undang bebas yang menyokong kerajaan persekutuan dan negeri.

Pemain berusia 66 tahun itu mengatakan bahawa dia perlu melakukannya kerana dia telah berjuang untuk menyumbang ke kawasan pilihannya sebagai wakil Pembangkang tanpa kaitan dengan badan pemerintah.

Baca Lagi | Majlis tertinggi Umno untuk membincangkan krisis politik Melaka pada hari Khamis

Dia adalah ADUN Warisan kedua yang berhenti setelah pilihan raya negeri September tahun lalu, setelah ADUN Sebatik, Hassan A Gani Pg Amir.

Warisan dan sekutunya dalam Pakatan Harapan kini mempunyai 28 anggota di DUN 79 kerusi.

Read Previous

Majlis tertinggi Umno untuk membincangkan krisis politik Melaka pada hari Khamis

Read Next

Pemenang Hadiah Nobel Ressa mengatakan penghargaan adalah untuk ‘semua wartawan’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here