The Malaysia Post

Majlis tertinggi Umno untuk membincangkan krisis politik Melaka pada hari Khamis

datuk seri ahmad maslan

Credits: thevibes

Majlis tertinggi Umno akan mengadakan mesyuarat Khamis ini untuk membincangkan krisis politik di Melaka, kata setiausaha agungnya Datuk Seri Ahmad Maslan.

“Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri, Datuk Seri Ab Rauf Yusof bersama dengan Ketua Menteri, Datuk Seri Sulaiman Md Ali akan menyampaikan kepada MT semua cadangan dan langkah-langkah mengenai apa yang mesti dilakukan selepas ini.

“Sudah tentu, presiden (Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi) dan timbalan presiden (Datuk Seri Mohamad Hasan) serta perdana menteri (Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob) akan memberikan pandangan mereka mengenai keadaan politik di Melaka,” katanya. pemberita selepas mengadakan perjumpaan dengan pemimpin Badan Perhubungan Umno Melaka di Klebang malam tadi.

Speaker Dewan Undangan Negeri Melaka, Datuk Seri Ab Rauf Yusoh pada 5 Oktober dilaporkan mengatakan bahawa Yang Dipertua Negeri Tun Mohd Ali Rustam telah mempertimbangkan dan memutuskan untuk membubarkan DUN pada 4 Oktober sehingga memberi jalan untuk pilihan raya negeri.

Ini berlaku setelah empat Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Datuk Seri Idris Haron (BN-Sungai Udang), Datuk Nor Azman Hassan (BN-Pantai Kundor), Datuk Norhizam Hassan Baktee (Bebas-Pengkalan Batu) dan Datuk Noor Effandi Ahmad (Bersatu-Telok Mas) menyatakan bahawa mereka telah kehilangan kepercayaan pada Sulaiman dan menarik sokongan mereka.

Baca Lagi | Wakil Umno yang mengkhianati kerajaan Melaka dipecat

Terdahulu, kerajaan Melaka pimpinan Barisan Nasional diwakili oleh 17 ADUN, yang terdiri dari 14 dari Umno, dua dari Bersatu dan satu Bebas yang mesra BN, sementara Pembangkang memegang 11 kerusi, masing-masing tujuh oleh DAP, dan masing-masing dua oleh PKR dan Amanah. .

Ditanya mengenai jumlah kerusi yang akan dipertandingkan dan calon-calon yang bertanding, Ahmad berkata perkara itu masih dibincangkan dan belum diselesaikan.

Read Previous

Emiriah Arab Bersatu menghantar bantuan 24 jam kepada lapan ribu pelarian Afghanistan

Read Next

Shafie mendakwa anggota parlimen Sabah yang berhenti dari Warisan menawarkan rasuah kepada ADUN lain

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here