The Malaysia Post

Wakil Umno yang mengkhianati kerajaan Melaka dipecat

Umno telah memecat dua ADUNnya yang mengkhianati kerajaan Melaka pimpinan Barisan Nasional, kata Setiausaha Agung parti, Datuk Seri Ahmad Maslan.

Ahmad mengesahkan perkara itu kepada Malay Mail ketika dihubungi.

Dua wakil itu ialah Datuk Noor Azman Hassan dan bekas ketua menteri Melaka, Datuk Seri Idris Haron.

Kedua-duanya dikeluarkan surat yang memberitahu mereka mengenai pembatalan secara automatik keanggotaan partai mereka, seperti yang dinyatakan dalam Klausa 20.11 parti, dibaca bersama dengan Klausa 20.9.

Idris dan Noor Azman diberitahu bahawa ini disebabkan tindakan mereka pada 4 Oktober 2021, yang membuktikan bahawa mereka tidak lagi menyokong kepemimpinan dan pemerintahan negara yang dipimpin oleh Umno.

Surat itu ditandatangani oleh Ahmad.

Kerajaan Melaka jatuh setelah empat anggota DUN menarik sokongan mereka terhadap ketua menteri, Datuk Seri Sulaiman Md Ali.

Empat ADUN yang menarik sokongan kepada Sulaiman adalah: Idris (Sungai Udang), Nor Azman (Pantai Kundur), Datuk Noor Effandi Ahmad (Telok Mas), dan Datuk Norhizam Hassan Baktee (Pengkalan Batu).

Norhizam sebelumnya dari DAP sebelum menjadi bebas.

Presiden Umno, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi semalam memberitahu anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) parti itu di Melaka yang menggulingkan kerajaan negeri, agar bersiap sedia menghadapi muzik, dengan pemecatan.

Dalam sidang media di pusat media Dewan Rakyat, Ahmad Zahid mengatakan bahawa mereka yang menyebabkan kerajaan negeri jatuh telah mengkhianati kerajaan yang dipimpin oleh Barisan Nasional (BN) dan Umno.

Baca Lagi | Wakil Umno yang mengkhianati kerajaan Melaka dipecat

Gabenor Melaka Tun Mohd Ali Rustam semalam telah bersetuju dengan pembubaran DUN, setelah keempat-empat ADUN tersebut menyatakan tidak percaya kepada Sulaiman sebagai ketua menteri.

Speaker Dewan Undangan Negeri Melaka Datuk Seri Ab Rauf Yusoh berkata keputusan itu diwartakan semalam, sambil menambah bahawa pilihan raya negeri akan diumumkan tidak lama lagi oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Read Previous

Wakil Umno yang mengkhianati kerajaan Melaka dipecat

Read Next

Emiriah Arab Bersatu menghantar bantuan 24 jam kepada lapan ribu pelarian Afghanistan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.