The Malaysia Post

Emiriah Arab Bersatu menghantar bantuan 24 jam kepada lapan ribu pelarian Afghanistan

UAE telah menyambut lebih daripada 8,000 pelarian Afghanistan sebagai kontinjen pertama. Sebagai tambahan kepada penerbangan udara untuk bantuan kemanusiaan ke Afghanistan, UAE adalah salah satu negara pertama yang menerima pelarian Afghanistan, kerana jumlah mereka mencapai lebih dari 8,000 orang sebagai kumpulan pertama, yang akan diikuti oleh kontinjen lain.

Para pelarian yang tiba di Emirates menyatakan kegembiraan mereka dengan sambutan hangat dan menghargai keadaan yang sesuai untuk mereka.

Pesawat kemanusiaan keempat Emirates tiba di ibukota Afghanistan, Kabul, untuk memberikan bantuan kemanusiaan dan kesihatan kepada rakyat Afghanistan dengan mempertimbangkan keadaan yang semakin buruk berikutan gerakan Taliban berkuasa.

Pesawat ini membawa pelbagai bantuan perubatan dan makanan untuk memperbaiki keadaan kemanusiaan di Afghanistan.

Ini termasuk dalam rangka penerbangan, yang diketuai oleh Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan – Putera Mahkota Abu Dhabi – Wakil Panglima Tertinggi Angkatan Bersenjata – untuk menyokong rakyat Afghanistan.

Penerbangan udara UAE berterusan 24 jam sehari untuk memperhebatkan bantuannya demi kemasukan ribuan keluarga Afghanistan, terutama wanita, kanak-kanak dan warga tua.

Menurut laman web Emirates Al-Youm, bantuan ini merupakan sebahagian daripada pendekatan kemanusiaan UAE yang telah diperkenalkan untuk memberi bantuan kepada masyarakat dan kumpulan yang memerlukan bantuan, terutama semasa krisis.

UAE adalah salah satu negara pertama di dunia yang mengirim bantuan kemanusiaan segera ke Kabul setelah perkembangan baru-baru ini di Afghanistan dan gerakan Taliban berkuasa.

Read Previous

Wakil Umno yang mengkhianati kerajaan Melaka dipecat

Read Next

Majlis tertinggi Umno untuk membincangkan krisis politik Melaka pada hari Khamis

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.