The Malaysia Post

Wakil Umno yang mengkhianati kerajaan Melaka dipecat

lim guan eng

Credits: yimg

Lim Guan Eng DAP hari ini mendesak Menteri Undang-undang de facto Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar untuk menjelaskan kedudukannya mengenai rancangan pemerintah untuk memperkenalkan dua undang-undang Islam baru yang menurut pengkritik mempengaruhi kebebasan beragama di Malaysia.

Ahli Parlimen Bagan menyatakan bahawa Wan Junaidi sebelumnya menafikan bahawa Rang Undang-Undang itu ada dan menurunkan persepsi bahawa mereka akan mengurangkan kebebasan berperlembagaan, terutama bagi agama bukan Islam.

“Wan Junaidi harus menjelaskan, terutama ketika pemerintah negeri Sabah dan Sarawak secara terbuka menyatakan penentangan mereka terhadap cadangan PAS,” kata Lim dalam satu kenyataan.

Lim merujuk kepada dua usul pemerintah – Rang Undang-Undang Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) (Pindaan) 2016, yang lebih dikenal sebagai RUU355, dan RUU Pengendalian Penyebaran Agama Bukan Islam.

Wan Junaidi dilaporkan oleh beberapa saluran berita mengatakan pada 7 September bahawa beberapa Rang Undang-Undang Islam yang telah dibicarakan belum dibangkitkan dalam mesyuarat Kabinet.

Ahli Parlimen Santubong dari Parti Pesaka Bumiputera Bersatu juga dilaporkan mengatakan bahawa walaupun mereka dibentangkan di Parlimen, undang-undang yang dicadangkan mesti terlebih dahulu mendapat persetujuan semua Raja negeri masing-masing kerana Islam berada di bawah bidang kuasa negara.

Menteri Hal Ehwal Islam Idris Ahmad yang juga naib presiden PAS semalam mengesahkan Rang Undang-Undang Kawalan Penyebaran Agama Bukan Islam akan dibentangkan di Parlimen, tetapi mengatakan ia tidak bertujuan untuk menyekat kebebasan beragama di kalangan orang bukan Islam kerana mereka dapat mengisytiharkan agama mereka kepercayaan antara sesama mereka.

Bagaimanapun, Lim mendakwa PAS telah mengambil sikap memusuhi orang bukan Islam sejak kematian Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang merupakan penasihat kerohaniannya.

“Lebih jauh lagi, jenama ekstremisme PAS disoroti oleh sokongan mereka terhadap pemerintah Taliban di Afghanistan, yang menolak peluang pendidikan dan pekerjaan kepada wanita.

“Bagi Idris Ahmad untuk mendakwa bahawa undang-undang baru yang dicadangkan ini hanya akan ditegakkan ke atas umat Islam, seperti rang undang-undang untuk menyekat penyebaran agama-agama bukan Islam, mengingatkan kita tentang justifikasi oleh pendakwah ekstremis agama Syakir Nasoha, menyebarkan pembohongan terhadap orang bukan Islam , bahawa ucapannya yang menghina dan menghina terhadap orang bukan Islam, hanya ditujukan untuk orang Islam, ”tambahnya.

Lim menegaskan bahawa soalan akan terus diajukan mengenai cadangan undang-undang tersebut dan adakah ia bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan?

Baca Lagi | PKR bersikeras menolak pilihan raya negeri Melaka

Pada bulan Ogos, ketua jawatankuasa Hal Ehwal Antarabangsa dan Hubungan Luar PAS Muhammad Khalil Abdul Hadi menggunakan Twitter untuk “mengucapkan tahniah kepada rakyat Afghanistan dan pemerintah yang dipimpin Taliban atas kemenangan mereka” setelah Taliban menguasai ibu kota Afghanistan, Kabul.

Minggu lalu, sebuah video pengkhotbah yang berpangkalan di Kedah, Syakir Nasoha – di mana antara lain, dia menegaskan bahawa orang-orang yang tidak beriman “bergegas” membunuh umat Islam – menjadi viral di media sosial, menyebabkan kemarahan orang ramai dan banyak laporan polis telah dibuat terhadapnya.

Read Previous

PKR bersikeras menolak pilihan raya negeri Melaka

Read Next

Wakil Umno yang mengkhianati kerajaan Melaka dipecat

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here