The Malaysia Post

PKR bersikeras menolak pilihan raya negeri Melaka

Datuk Seri Shamsul Iskandar Mohd Akin

Credits: straitstimes

Parti Keadilan Rakyat (PKR) bersikeras dengan keputusannya untuk tidak mengadakan pilihan raya negeri Melaka berikutan pembubaran Dewan Undangan Negeri.

Ketua Penerangan PKR, Datuk Seri Shamsul Iskandar Mohd Akin berkata, ini bukan masa yang tepat untuk diadakan pemilihan ketika negara itu masih memerangi wabak Covid-19.

“Dalam situasi pandemik sekarang ini, kita mencari jalan keluar untuk apa yang berlaku di Melaka, kita tidak mahu pilihan raya negeri dan pada masa yang sama, kita tidak setuju dengan keadaan darurat … mesti ada jalan keluarnya.

“Itu juga tidak menghentikan kita untuk mengajukan semakan kehakiman terhadap keputusan (pembubaran DUN) yang dibuat dengan tergesa-gesa,” katanya pada sidang media malam tadi.

Hadir sama ADUN Pengkalan Batu, Datuk Norhizam Hassan Baktee dan ADUN Telok Mas, Datuk Noor Effandi Ahmad.

Shamsul Iskandar berkata, menurut Perlembagaan Negeri Melaka, tidak ada klausa atau peruntukan yang tidak membenarkan Yang di-Pertua Negeri menarik balik perisytiharan darurat.

“Mungkin ada ruang untuk Tuan Yang Terutama mengkaji semula keputusan ini kerana ini adalah sesuatu yang tidak pernah terjadi,” katanya.

Menyuarakan sentimen yang sama, Wanita Perikatan Nasional (PN) mengatakan, walaupun negara itu hampir mencapai sasaran pemberian vaksin kepada 90 persen penduduk dewasa negara itu terhadap Covid-19, risiko jangkitan masih ada.

Namun, jika mengadakan pilihan raya negeri tidak dapat dielakkan, Wanita PN siap menghadapinya dengan mematuhi prosedur operasi standard yang ditetapkan, katanya dalam satu kenyataan semalam.

Kenyataan itu dikeluarkan bersama oleh Ketua Wanita PN, Datuk Seri Rina Harun; Ketua PAS Dewan Muslimat Nuridah Mohd Saleh; Ketua Parti Solidariti Tanah Airku (Bintang) Wiranita Evelyn Gobile; Ketua Wanita Parti Maju Sabah (SAPP) Irene Chan Kam Lan dan Ketua Wanita Gerakan Janice Wong Oi Foon.

Suruhanjaya Pilihan Raya secara rasmi dimaklumkan mengenai pembubaran dewan undangan negeri Melaka ke-14 pada 4 Oktober dari Speaker Dewan Undangan Negeri Melaka, Datuk Seri Ab Rauf Yusoh.

Berdasarkan Artikel 19 (4) Perlembagaan Negeri Melaka, pilihan raya negeri mesti diadakan dalam waktu 60 hari setelah tarikh pembubaran DUN.

Ab Rauf mengumumkan dalam sidang media khas bahawa DUN Melaka dibubarkan pada 4 Oktober setelah mendapat persetujuan Yang Dipertua Negeri Tun Mohd Ali Rustam. Ini berikutan tindakan empat ADUN – Datuk Seri Idris Haron (BN-Sungai Udang), Datuk Nor Azman Hassan (BN-Pantai

Baca Lagi | Pakatan Melaka menulis surat kepada Raja mengenai pembubaran dewan

Kundor), Norhizam (Bebas) dan Noor Effandi (Bersatu) – dengan menyatakan bahawa mereka telah kehilangan kepercayaan terhadap kepimpinan Ketua Menteri Datuk Sulaiman Md Ali, sehingga menyebabkan kerajaan negeri yang dipimpin oleh Barisan Nasional (BN) runtuh.

Read Previous

Timbalan menteri wanita dikritik keras kerana ingin menjawab soalan dasar di kantin

Read Next

Wakil Umno yang mengkhianati kerajaan Melaka dipecat

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here