The Malaysia Post

Pakatan Melaka menulis surat kepada Raja mengenai pembubaran dewan

Pakatan Harapan (PH) Melaka hari ini mengesahkan bahawa pihaknya telah menulis surat kepada Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah untuk meminta penarikan balik keputusan untuk membubarkan dewan undangan negeri Melaka.

Pengerusinya, Adly Zahari, berkata surat itu disampaikan pada pukul 5.50 petang hari ini oleh Datuk Norhizam Hassan Baktee dan Datuk Noor Effandi Ahmad, bekas ADUN Pengkalan Batu dan Telok Mas.

“Itu diterima oleh wakil Istana Negara untuk urusan kerajaan Ahmad Hanafi Yahya,” katanya ketika dihubungi Bernama malam ini.

Adly berkata, surat itu dihantar ke Istana Negara untuk meminta ihsan dan kebijaksanaan Yang di-Pertuan Agong untuk menasihati Yang Dipertua Negeri Melaka, Tun Mohd Ali Rustam, untuk menarik balik keputusan membubarkan dewan undangan negeri Melaka pada 4 Oktober.

Katanya, surat itu antara lain menyatakan bahawa mengikut Artikel 8.2 (b) Perlembagaan Negeri Melaka, Tun Mohd Ali tidak mempunyai budi bicara untuk bersetuju dengan permintaan Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Sulaiman Md Ali untuk membubarkan DUN.

Dia mengatakan itu harus dihindari kerana sekarang telah membuka jalan untuk pemilihan negara pada saat negara itu masih pulih dari pandemi Covid-19, sehingga mengancam nyawa rakyat dan ekonomi negara.

“Yang Dipertua Negeri seharusnya mengadakan pertemuan dengan semua 28 ADUN untuk menentukan apakah ada kehilangan sokongan majoriti untuk ketua menteri dan pertunjukan sokongan majoriti untuk ADUN yang kami dicalonkan, seperti yang dinyatakan dalam Perlembagaan Negeri Melaka dengan berkenaan dengan pelantikan ketua menteri.

“Proses untuk menentukan ketua menteri tidak boleh dilakukan dengan tergesa-gesa, terutama ketika Yang Dipertua Negeri menjalani karantina diri dari 30 September hingga 7 Oktober,” katanya.

Adly berkata, surat itu ditandatangani bersama olehnya, Norhizam dan Noor Effandi serta Datuk Seri Idris Haron dan Datuk Nor Azman Hassan, bekas ADUN Sungai Udang dan Pantai Kundor.

Baca Lagi | Perikatan Melaka bersedia berbincang dengan Umno untuk mengelakkan pertengkaran tiga penjuru

Suruhanjaya Pilihan Raya menerima pemberitahuan rasmi mengenai pembubaran Dewan Undangan Negeri Melaka pada 4 Oktober dari Speaker Dewan Undangan Negeri, Datuk Seri Ab Rauf Yusoh.

Berdasarkan Artikel 19 (4) Perlembagaan Negeri Melaka, pilihan raya negeri mesti diadakan dalam waktu 60 hari setelah pembubaran DUN.

Read Previous

Rosmah: Saya dijebak oleh bekas pembantu Rizal Mansor

Read Next

Liga Sepak Takraw Malaysia akan disiarkan di saluran sukan AS

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.