The Malaysia Post

Perikatan Melaka bersedia berbincang dengan Umno untuk mengelakkan pertengkaran tiga penjuru

Datuk Mohd Rafiq Naizamohideen

Credits: astroawani

Perikatan Nasional Melaka (PN) siap mengadakan perbincangan dengan Umno negeri, untuk mengelakkan pergaduhan tiga penjuru dalam pilihan raya negeri akan datang.

Pengerusinya, Datuk Mohd Rafiq Naizamohideen, mengatakan bahawa Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), bersama-sama dengan PAS dan Gerakan, telah menyatakan bahawa tidak akan ada pertikaian dalam merebut kerusi DUN.

“Kami terbuka jika Umno Melaka mahu berunding dengan PN negeri untuk mengelakkan pergaduhan tiga penjuru. Sekiranya Umno sudah bersedia maka kita akan memikirkan tindakan seterusnya.

“Selagi kita belum mengetahui keputusan Umno, kita tidak akan melihat secara terperinci, dan bahawa (pembahagian kerusi) terlalu jauh. Kami sedang menunggu Umno membuat keputusan, ”katanya pada sidang media di Ayer Keroh di sini hari ini.

Hadir sama, Pesuruhjaya PAS negeri, Datuk Kamaruddin Sidek, dan Pengerusi Gerakan negeri, Datuk Seri Michael Gan Peng Lam.

Sementara itu, Mohd Rafiq, yang juga ketua badan kepemimpinan Bersatu negeri, mengatakan bahawa keahlian ADUN Bersatu, Datuk Noor Effandi Ahmad secara automatik dicabut berikutan tindakannya menarik sokongan terhadap kerajaan negeri yang diketuai oleh Ketua Menteri Datuk Seri Sulaiman Md Ali.

Speaker Dewan Undangan Negeri, Datuk Seri Ab Rauf Yusoh, toady dilaporkan mengatakan bahawa DUN Melaka dibubarkan pada 4 Oktober, untuk memberi jalan bagi pilihan raya negeri diadakan.

Katanya, Yang Dipertua Negeri Melaka Tun Mohd Ali Rustam telah bersetuju untuk pembubaran dewan tersebut atas nasihat yang diberikan oleh Sulaiman semalam.

Perkembangan ini mengikuti langkah empat anggota dewan undangan negeri, yang mengumumkan bahawa mereka telah kehilangan kepercayaan dan menarik sokongan terhadap kepemimpinan Sulaiman.

Baca Lagi | SPR menerima pemberitahuan mengenai pembubaran DUN Melaka

Mereka adalah bekas Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Idris Haron (BN-Sungai Udang), Datuk Nor Azman Hassan (BN-Pantai Kundor), Datuk Norhizam Hassan Baktee (Bebas-Pengkalan Batu) dan Datuk Noor Effandi Ahmad (Bersatu-Telok Mas) .

Sebelum ini, BN memegang 17 kerusi di DUN 28 kerusi, iaitu 14 dari Umno, dua dari Bersatu dan satu Bebas, sementara pembangkang mempunyai 11, terdiri dari DAP (tujuh), PKR (dua) dan Amanah (dua).

Read Previous

SPR menerima pemberitahuan mengenai pembubaran DUN Melaka

Read Next

Parlimen Singapura meluluskan undang-undang untuk mengatasi campur tangan asing

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here