The Malaysia Post

SPR menerima pemberitahuan mengenai pembubaran DUN Melaka

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) telah diberitahu secara rasmi mengenai pembubaran Dewan Undangan Negeri Melaka ke-14.

Setiausaha SPR, Datuk Ikmalrudin Ishak dalam satu kenyataan hari ini mengatakan bahawa Suruhanjaya telah menerima pemberitahuan rasmi mengenai pembubaran DUN pada 4 Oktober dari Speaker Dewan Undangan Negeri, Datuk Seri Ab Rauf Yusoh sendiri.

Ikmalrudin berkata berdasarkan Artikel 19 (4) Perlembagaan Negeri Melaka, pilihan raya negeri mesti diadakan dalam tempoh 60 hari selepas tarikh pembubaran DUN.

“SPR akan mengadakan mesyuarat khas untuk membincangkan pelaksanaan pilihan raya negeri,” katanya sambil menambahkan bahawa tarikh pertemuan akan diumumkan kemudian.

Sebelumnya, Ab Rauf mengumumkan bahawa DUN telah dibubarkan secara rasmi, berkuat kuasa 4 Oktober, atas persetujuan Yang Dipertua Negeri Tun Mohd Ali Rustam dan bahawa Pengisytiharan Pembubaran DUN ke-14 telah diwartakan hari ini.

Ini menyusuli langkah empat ADUN dalam menyatakan bahawa mereka telah kehilangan kepercayaan terhadap kepemimpinan Datuk Sulaiman Md Ali, sehingga menyebabkan kerajaan negeri yang dipimpin oleh Barisan Nasional (BN) runtuh.

Baca Lagi | Zahid: Wakil Umno yang menarik sokongan untuk CM Melaka akan dipecat

Adun tersebut adalah bekas Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Idris Haron (BN-Sungai Udang), Datuk Nor Azman Hassan (BN-Pantai Kundor), Datuk Norhizam Hassan Baktee (Bebas-Pengkalan Batu) dan Datuk Noor Effandi Ahmad (Bersatu-Telok Mas) .

Ab Rauf berkata, kerajaan negeri yang ada akan bertindak sebagai pemerintah sementara sehingga selepas pilihan raya negeri.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Tok Pa: Pekerjaan berkualiti, pelaburan membolehkan orang menikmati penjimatan, taraf hidup yang lebih tinggi

Read Next

Perikatan Melaka bersedia berbincang dengan Umno untuk mengelakkan pertengkaran tiga penjuru

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.