The Malaysia Post

Zahid: Wakil Umno yang menarik sokongan untuk CM Melaka akan dipecat

Presiden Umno, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi hari ini memberitahu anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) parti itu di Melaka, yang menggulingkan kerajaan negeri, untuk bersiap sedia menghadapi muzik, dengan pemecatan.

Dalam sidang media di pusat media Dewan Rakyat hari ini, Ahmad Zahid mengatakan bahawa mereka yang menyebabkan kerajaan negeri jatuh telah mengkhianati kerajaan yang dipimpin oleh Barisan Nasional (BN) dan Umno.

“Bagi anggota dewan undangan negeri dari BN dan Umno yang mengkhianati kerajaan yang dipimpin oleh BN dan Umno Melaka, saya harap mereka akan bersedia menghadapi tindakan dari parti untuk menerima surat pemecatan yang akan dihantar kepada mereka.

“Saya merasakan bahawa persoalan utama, seperti apa yang terjadi di tingkat nasional dan di beberapa negeri … kesetiaan mana-mana wakil rakyat, tidak kira sama ada mereka ADUN atau Ahli Parlimen, mesti difokuskan pada kesetiaan kepada parti, terutama jika parti dipimpin oleh Umno dan BN, ”katanya.

Ahmad Zahid juga meminta rakyat Melaka mempercayai ketua menteri Datuk Seri Sulaiman Md Ali, yang kini akan menjadi ketua menteri, sehingga tarikh pilihan raya ditetapkan.

Gabenor Melaka Tun Mohd Ali Rustam pada awal hari ini menyetujui pembubaran DUN, setelah empat ADUN menyatakan tidak percaya kepada Sulaiman sebagai ketua menteri.

Speaker Dewan Undangan Negeri Melaka, Datuk Seri Ab Rauf Yusoh berkata keputusan itu diwartakan hari ini, dan menambah bahawa pilihan raya negeri akan diumumkan tidak lama lagi oleh Suruhanjaya Pilihan Raya.

Dia juga mengesahkan bahawa Sulaiman telah mengirim surat kepada Mohd Ali semalam, meminta diadakan pilihan raya negeri.

Menurut undang-undang, pilihan raya sekarang harus diadakan dalam 60 hari.

Empat ADUN yang menarik sokongan kepada Sulaiman adalah: Datuk Seri Idris Haron (Sungai Udang), Datuk Nor Azman Hassan (Pantai Kundur), Datuk Noor Effandi Ahmad (Telok Mas), dan Datuk Norhizam Hassan Baktee (Pengkalan Batu).

Baca Lagi | Menuduh PAS hipokrit, Mat Sabu memuji Guan Eng sebagai penyelamat Tabung Haji, DAP kerana menegakkan nilai-nilai Islam

Idris adalah ketua menteri sebelum Sulaiman. Dia dan Nor Azman berasal dari Umno sementara Noor Effendi dari Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu).

Norhizam sebelumnya dari DAP sebelum menjadi bebas.

Read Previous

Ferguson mengkritik Solksjaer kerana Ronaldo cuma di bangku simpanan

Read Next

Tok Pa: Pekerjaan berkualiti, pelaburan membolehkan orang menikmati penjimatan, taraf hidup yang lebih tinggi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.