The Malaysia Post

Liga Sepak Takraw Malaysia akan disiarkan di saluran sukan AS

Saluran sukan Amerika, All Sports Television Network, akan memperkenalkan sepak takraw kepada penonton Amerika.

Ini setelah rangkaian televisyen membuat perjanjian dengan penyiar tempatan, Astro, untuk menyiarkan Sepak Takraw League (STL) yang dihasilkan oleh Astro Arena.

Berdasarkan perjanjian, All Sports akan menyiarkan acara dari kejohanan antarabangsa, nasional dan serantau STL.

Menurut presiden All Sports, Roger Neal Smith, jaringan itu juga merancang untuk menyiarkan perlawanan dari organisasi sepak takraw lain dari seluruh dunia.

“Kami sangat senang memperkenalkan sepak takraw kepada masyarakat Amerika.

“Menyiarkan perlawanan lebih jauh mencapai tujuan kami untuk membuka pintu dunia sukan kepada peminat Amerika, yang memungkinkan mereka untuk mulai mengalami acara dari seluruh dunia,” kata Smith dalam siaran pers.

Sementara itu, ketua sukan Astro, Lee Choong Khay juga menyatakan kegembiraannya kerana sepak takraw akhirnya mendapat pengiktirafan antarabangsa bahawa ia layak.

Lee menambah bahawa STL, selama lapan musim terakhir, telah menjadi kegemaran tempatan dan telah menarik penonton dan penyertaan serantau dalam beberapa musim terakhir.

“Melalui STL, kami terus bekerjasama dengan kementerian sukan di Malaysia untuk mengembangkan sukan dan atletnya.

“Liga ini menampilkan persaingan tahap tertinggi yang akan menggembirakan peminat dan penonton baru untuk sukan ini.

“Dengan STL diperlihatkan untuk pertama kalinya di wilayah lain melalui All Sports, kami berharap dapat mengembangkan lebih banyak peminat dan atlet sepak takraw baru,” kata Lee.

Sepak takraw atau juga disebut sebagai ‘Kick Volleyball’ adalah sukan yang popular di Asia Tenggara, dan akhir-akhir ini telah mendapat daya tarikan antarabangsa.

Julai lalu, ESPN UK menge-tweet cuplikan dari kejohanan sepak takraw di laman Twitternya beserta kapsyen ‘Boleh menonton sukan ini sepanjang hari’.

Baca Lagi | Ferguson mengkritik Solksjaer kerana Ronaldo cuma di bangku simpanan

Coretan itu dilihat lebih 100,000 kali di Twitter.

Sukan laju yang menjadikan akrobatik kelihatan mudah juga diserlahkan dalam catatan oleh laman Instagram komuniti bola sepak terkemuka, 433.

Read Previous

Pakatan Melaka menulis surat kepada Raja mengenai pembubaran dewan

Read Next

Pengambilalihan Newcastle Arab Saudi akan siap

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.