The Malaysia Post

Kementerian Pendidikan memperuntukkan RM2.4 juta untuk memperbaiki empat sekolah

Kementerian Pendidikan (KPM) memperuntukkan RM2.4 juta untuk menjalankan kerja-kerja pembaikan di empat sekolah di daerah itu yang dilanda banjir teruk berikutan fenomena lonjakan air pada 18 Ogos.

Menteri Pendidikan Kanan, Datuk Radzi Jidin berkata, empat sekolah itu ialah Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Yan, Sekolah Kebangsaan (SK) Langkasuka, Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) York Khoon dan SK Haji Nyak Gam.

“Peruntukan sebanyak RM2.4 juta adalah untuk memperbaiki kemudahan yang rosak dan mengganti aset yang rosak akibat banjir di daerah Yan,” katanya pada sidang media selepas lawatan ke SK Haji Nyak Gam di sini hari ini.

Radzi mengatakan kementeriannya akan memastikan kerja-kerja pembaikan di sekolah-sekolah yang terjejas akan dilaksanakan secepat mungkin sehingga sekolah-sekolah tersebut dalam keadaan baik untuk sekolah dibuka semula pada 3 Oktober.

Dia juga mengatakan bahawa dia telah memberitahu pengarah pendidikan negeri untuk memastikan jika keadaan perlu dipulihkan, maka pekerjaan harus segera dilakukan untuk memungkinkan sekolah itu dibuka kembali agar para pelajar dapat bersekolah.

Sementara itu, Radzi berkata sekolah yang dibuka semula pada 3 Oktober akan dilaksanakan mengikut fasa dan kaedah yang akan dijelaskan kepada orang ramai selepas selesai sesi pertunangan yang melibatkan pihak pengurusan sekolah dan guru.

Baca Lagi | Pembahagian kerusi Umno-PAS kini 70 peratus, kata Tok Mat

“Kami mengadakan sesi pertunangan, setelah semuanya selesai, kami akan duduk bersama Kementerian Kesehatan berdasarkan pandangan dan input yang kami terima, dari sana kami akan mengumumkan metode tersebut.

“Semua orang bimbang tentang 3 Oktober ini, seolah-olah semuanya akan terbuka sepenuhnya (pada masa itu), (itu) tidak (begitu). Kami akan menerangkannya satu persatu. Ini adalah rancangan menyeluruh termasuk SOP baru (prosedur operasi standard) yang akan kita laksanakan, ”katanya.

Read Previous

PM ikrar keadilan bagi pengawal keselamatan terbunuh

Read Next

Liek Hou membawa pulang emas badminton Paralimpik pertama di Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.